E cool să zici că Umbre e un serial prost
Pentru că tot omul are abonament pe Torent TV, e inutil să menționez eu aici cât de cinefili suntem ca nație. Ce-i de la sine înțeles e că ne pricepem. Avem gusturi bune și pretenții pe măsură. Stă statueta de la Oscar mai dreaptă când trece un român pe lângă ea. Centura neagră, totuși, o avem […]
Pentru că tot omul are abonament pe Torent TV, e inutil să menționez eu aici cât de cinefili suntem ca nație.
Ce-i de la sine înțeles e că ne pricepem. Avem gusturi bune și pretenții pe măsură.
Stă statueta de la Oscar mai dreaptă când trece un român pe lângă ea.
Centura neagră, totuși, o avem la seriale. Rupem pe genunchi serialele.
Unde s-a dat cu mucii-n fasole destul de aprig în comunitatea cinefililor magda cum laude din România a fost la atitudinea față de serialul Umbre.
Sunt oameni cărora le place Umbre, care se uită cu plăcere. Motive diferă. Relache e sexy (într-un mod ciudat pe care numai femeile îl înțeleg), replicile de Dâmbovița sunt ridicol de amuzante, Bucureștiul are o perspectivă gri interesantă, nu contează. Le place, le ține mintea ocupată 50 de minute pe săptămână.
Sunt oameni cărora nu le place, care nu se uită. Rezonabil.
Apoi intervin homo sapienșii ăia care sunt anti-orice-nu-e-pe-placul-lor, în sensul că e prost. Serialul Umbre e prost și foarte prost pentru ei, iar pentru că democrația le dă dreptul la o părere, ei și-o exprimă. Public. În gura mare. Relache e un ratat. Cine-i idiotul care scrie toate replicile astea stupide pe care nu le folosește nimeni în realitate? Ce față de bou are Teddy. Caterincă ieftină.
Pentru ei aș vrea să explic de la ce vine artistic din denumirea de film artistic și de la ce vine actor din denumirea de actor. Poate nu se mai iau așa în serios, zic.
De la artă, iar artă, în dicționar, înseamnă:
ÁRTĂ, arte, s. f. 1. Activitate a omului care are drept scop producerea unor valori estetice și care folosește mijloace de exprimare cu caracter specific (dintr-o epocă, dintr-o țară etc.)
Cum ar zice marele CRBL, citez: Dar, vai, ce-avem noi aicea?
Știți ce e valoarea? Sigur ați auzit expresia, că până și maneliștii au valoarea lor.
Valoarea e chestia aia din capul tău care e atașată de tot ce tu consideri bine, important, dezirabil, frumos, adevărat. Cum ar veni, ca atunci când îți vine să-i spargi capul unui om cu o piatră de pe jos, dar rațiunea din capul tău zice că sănătatea are valoare, că bunătatea are valoare, că civilizația are valoare, că legile care te-ar băga în pușcărie dacă ai face asta au valoare. Înseamnă ceva pentru tine.
E, sunt niște băieți acum prin Rahova care au același sistem de valori ca personajele negative din serialul Umbre. Misoginismul, violul, crimele, homofobia, corupția, durerea, șmecheria și mai ales cămătăria. Astea-s ok pentru ei, pică de partea cu bine. Sunt notate cu de făcut.
Personajul pozitiv din serialul Umbre e un băiat care își dă seama pe propria piele că sistemul ăla de valori e greșit, din niște motive foarte simple și umane: familia îi e pusă în pericol, libertatea îi e pusă în pericol, viața îi e pusă în pericol.
De la ce vine personaj pozitiv? Adică ăla care are valoare pentru tine. Cel cu care te identifici, cu care rezonezi, căruia îi spui în mintea ta, în timpul filmului, să nu se ducă să verifice pe întuneric ce-a fost zgomotul ăla.
Aceiași băieți din Rahova despre care vorbeam mai sus, cocalarii ăia pe care nu-i mai suportă nimeni în trafic, în societate, în politică, în oriunde vreți voi, s-ar putea să aibă și ei HBO și să se uite. Altceva n-au de făcut, mă gândesc, că doar banii nu îi muncesc, ci îi fură. Vrăjeală și mult timp liber.
Și ei vor rezona cu Relache, vă asigur. O fi serialul prost după voi, da’ cu personajul pozitiv rezonează toată lumea la un anumit nivel. Numai că ei rezonează cu tot serialul, că aia e lumea lor, nu?
Dacă din 10 homo sapienși care se uită și rezonează, măcar unul singur are gândul fugitiv că e ceva în neregulă cu stilul de viață de borfaș, planeta asta are o mare victorie.
Poate data viitoare se gândește de două ori înainte să-ți bage cuțitul în rinichi la colțul străzii.
Așa că replicile de doi lei și cu dubioșeniile din serial nu-s pentru voi, culților. Calmați-vă. Nu insinuează nimeni nimic. Multe dintre ele nici ăia care-s vizați nu le-au auzit, dar diferența e că ei o să ajungă să le folosească.
Știau și oamenii ăia deștepți de-s regizori și scenariști că voi faceți pipi fără să dați pe colac și că nu vorbiți cu jargon d-ăsta. Numai că nu voi tre’ să rezonați cu serialul la nivelul ăla, ci ăia care dau în cap pentru bani trebuie s-o facă.
Voi râdeți și simțiți-vă bine. Sau nu vă uitați.
Dar nu mai spuneți că e prost, că dacă vă aude cineva, va dă cu cocarul peste muie.
PS: E serial românesc, fraților, și chiar arată decent. E filmat bine, actorii sunt talentați, e produs bine, e promovat bine. S-au investit bani în el ca niciodată la noi în țară. Cum am ajuns așa de excentrici urmărind dvd.rip-uri pe net?
foto: Adi Marineci
acerescu
Bun de tot. Redă cu autenticitate o fâsie socială cu efecte dezumanizatoare.
Un „murdar” cu o dâră de bunătate care se ingroașă pe măsură ce se dezvoltă povestea.
Mișto treabă.