TFBine -A noua călătorie fotografică
„Libertatea absolută vine când te gândeşti doar la prezent. Nu atunci când regreţi ceva ce s-a întâmplat în trecutul tău sau atunci când plănuieşti anii ce urmează. Libertatea absolută e atunci când alegerea pe care o faci nu e influenţată de nimic altceva, ci doar de o emoţie sau pasiune. Fac pauze între paragrafe, tot […]
„Libertatea absolută vine când te gândeşti doar la prezent. Nu atunci când regreţi ceva ce s-a întâmplat în trecutul tău sau atunci când plănuieşti anii ce urmează. Libertatea absolută e atunci când alegerea pe care o faci nu e influenţată de nimic altceva, ci doar de o emoţie sau pasiune.
Fac pauze între paragrafe, tot ridic capul din laptop şi mă uit spre orizont. N-am cum să vă descriu. Timpul stă în loc, se mişcă doar frunzele şi clopotul de la gâtul calului alb care paşte la câţiva metri distanţă. Miroase a lemn ud. Mă simt liber.”
Scriam rândurile de mai sus în octombrie 2012, în timpul TFB2, prima tabără de fotografie la care participam vreodată. Veneau ca o revelație la momentul respectiv, dar urma să realizez că era doar prima dintr-o lungă serie care nu s-a terminat nici astăzi.
Luam parte apoi la TFB3 și TFB5 în Austria, la TFB4 în Grecia, dar și la multe alte evadări care urmau să-mi folosească în următorii doi ani.
Când Cristian Șuțu m-a invitat în TFB9, să spun ”da” mi-a luat aproximativ unu virgulă trei sutimi de milisecundă.
Ce reprezintă TFB (Tabăra de Fotografie pentru Bloggeri)
Un grup de oameni ce au o pasiune în comun, pleacă împreună pentru 3-7 zile într-un loc cu potențial fotografic. Între ei apare o chimie, fiecare apoi descoperă că ia parte la experiența TFB cu mai mult decât aparatul foto, creativitatea se intensifică, se leagă prietenii, iar fotografiile realizate transmit ce trebuie.
A 9-a ediție, cea la care am participat weekendul trecut, a avut loc în Bistrița-Năsăud, cu susținere Nokia Lumia 930 și ajutor de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Țiriac Auto, Berea Silva și Kooperativa 2.0.
Cum a fost în TFB9
Bistrița e un oraș molcom.
O cursă de taxi ce străbate jumătate de urbă te costă 5 lei. Există un singur muzeu, cel județean, c-o grădină interioară în care m-aș pierde cu zilele.
http://instagram.com/p/vs4JbjFZBa
Există un parc desprins din toamna lui Nichita. Există copii care bat mingea pe aleea pietonală de piatră cubică din centru, există unele dintre cele mai gustoase ciorbe din România.
Există Larisa, zeița soarelui. Își face singură bijuteriile și vrea să ajungă la un concert BUG Mafia la București.
http://instagram.com/p/vqH6P2FZKe
În cele trei zile de furat inspirație, am luat parte la repetițiile byron de la Casa Armatei (pentru concertul de pe 2 decembrie de la Cluj), am văzut Turnul Dogarilor (ultimul rămas în picioare din zonă – va fi restaurat), Centrul Istoric, Sala Polivalentă, Muzeul Județean și am călătorit la Colibița, să pot trage o gură mare de peisaj.
http://instagram.com/p/vqXWTilZPV
Despre locurile acestea, dar mai ales despre oamenii alături de care le-am văzut, am pus o selecție de 35 de fotografii făcute cu-n Canon 70D într-un album pe Facebook, aici.
Alta aș vrea să fie concluzia.
Adi, Victor și Adriana sunt trei dintre cei pentru care TFB9 a fost primul la care au participat. Mi-am revăzut entuziasmul și revelațiile în exprimarea lor, am simțit c-au înțeles despre ce e vorba, așa că aș vrea să vă faceți câteva minute să-i citiți pe fiecare dintre ei, poate așa vă lămuriți că-s nu-s singurul care bate câmpii pe tema asta.
E vorba, totuși, libertatea absolută.
PS: unul dintre locurile în care puteți vedea cele mai reușite fotografii din TFB9 este pagina de Facebook Berea Silva. Mai jos, găsiți ce s-a postat pe Instagram pe hashtag-ul oficial al evenimentului: #tfb9lumia930