Sport și Psihologie -Guest Post de Răzvan Peristeri (psihoterapeut)
L-am cunoscut pe domnul Răzvan Peristeri la finalul anului trecut, într-un cadru oarecum formal, în care mi-a demonstrat practic de ce un nucleu sănătos în cadrul unei entități sportive poate face diferența în materie de performanțe. A acceptat imediat invitația mea de a-și împărtăși din gânduri aici, pe blog, consolidând totodată eforturile mele de a face cunoscută importanța unui psihoterapeut ca parte din orice echipă sportivă care vrea să progreseze constant.
Anul acesta împlinesc 50 de ani şi încă sunt uimit de modul în care antrenorii şi managerii cluburilor sportive privesc rolul Psihologului în sport. Începând cu expresii de tipul “Nu avem nevoie de psiholog, de ce să le mai dăm nişte bani”, “Eu sunt cel mai bun psiholog, doar sunt patronul”, “Nu mai avem bani să plătim pe cineva doar să vorbească cu noi” sau “Am făcut un curs de psihologie la şcoala de antrenori şi pot să fac şi eu asta”, aceşti oameni ignoră toate studiile care spun că lucrul cu un Psiholog poate îmbunătăţii performanța sportivă cu procente între 10% şi 20%.
Am început să fac sport din copilărie practicând handbal, tir, paraşutism, rugby, iar anul acesta se împlinesc 26 de ani de când practic Aikido. Rugby am jucat timp de 8 ani până la nivel de seniori când, la vârsta de 22 de ani, o accidentare m-a făcut să renunţ. Spun “m-a făcut” pentru că în acea perioadă nu am beneficiat de o persoană care să mă ajute să trec peste trauma psihică rezultată în urma accidentarii. Acum sunt convins că un psiholog m-ar fi ajutat să gestionez toate gândurile negative şi toate îngrijorările rezultate în urma accidentarii. Apoi am descoperit Aikido.
Începând cu anul 2009, am colaborat cu loturile naţionale de rugby, în calitate de Psiholog, la stagiile de pregătire pentru participarea la campionatele europene de rugby. Sunt mândru că am luat parte la obţinerea unor rezultate foarte bune şi la formarea unor jucători care, în prezent, sunt convocaţi de fiecare dată la echipa naţională de rugby. De asemenea, colaborez cu sportivi din tenis, înot, tir, fotbal, dans sportiv, arte marţiale, care solicită personal ajutorul unui psiholog.
Cum poate ajuta un Psiholog sportivii?
- Participă la selecţia lor, atât în perioada de iniţiere, cât şi în formare şi în înalta performanţă
- Face psihoeducație atât cu ei, cât şi cu membrii staff-urilor tehnice
- Îi învaţă diferite tehnici de relaxare
- Îi învaţă tehnici de imagerie vizuală care contribuie direct la creștrea peformanței
- Îi învaţă şi îi ajută pe sportivi să gestioneze anxietatea precompetiţională şi competiţională
- Îi învaţă şi îi ajută să gestioneze furia, frustrarea precum şi alte emoţii negative
- Îi învaţă şi îi ajută să gestioneze eşecul
- Gestionează conflictele ce pot apărea în cadrul pregătirilor centralizate, precum şi în afara lor
- Iniţiază seminarii ce au ca scop construirea echipei sportive. Acestea pot fi constituite din diferite jocuri, concursuri, discuţii, care conduc către o echipă performantă
- Creşte sau menţine motivaţia sportivilor
- Consiliază membrii staff-ului tehnic
- Consiliază sau declanşează un demers psihoterapeutic în legătură cu viaţa personală a sportivilor
- În cazul copiilor, colaborează cu părinţii pentru că aceştia să aibă cea mai bună atitudine şi mod de comunicare în situaţiile prin care trece un copil care practică un sport de performanţă
- Participă împreună cu staff-ul medical la recuperarea sportivilor după o accidentare
- Mediază neînţelegeri, conflicte, situaţii tensionate atât între sportivi, cât şi între staff-ul tehnic şi sportivi
==============================================================
Mai multe despre Răzvan Peristeri pe site-ul Clinicii Oana Nicolau sau la 0733303333.