Uitaţi de Alzheimer. Noua ameninţare a vârstei a 3-a este sindromul Peceapăs
Stătea taică-miu într-o zi cu noua lui tabletă în mână și se uita la ea ca la un pepene din piață. – Tată, e simplu de folosit, are același sistem de operare ca telefonul și tableta mamei. Android. – Aa, Android? Da, acuma știu de care. Android. E bine. După cinci secunde de pauză, revine […]
Stătea taică-miu într-o zi cu noua lui tabletă în mână și se uita la ea ca la un pepene din piață.
– Tată, e simplu de folosit, are același sistem de operare ca telefonul și tableta mamei. Android.
– Aa, Android? Da, acuma știu de care. Android. E bine.
După cinci secunde de pauză, revine cu întrebarea:
– Android, adică din aia de dai cu degetul pe ea, nu?
http://instagram.com/p/xUkSdmFZHW
Aveam aproape 10 ani când tata, inginer electronist în tinerețe, a venit acasă cu un calculator nou-nouț.
Se numea Pentium 1 și era artefactul casei. Rula Solitaire, avea ceas în colțul din dreapta jos, avea sonor. Deja simțeam cum intră apa caldă în calorifere.
De atunci, ca în majoritatea caselor cu copii de pe la noi, mereu a existat un calculator prin preajmă.
Contrar aparențelor, ai mei, tehnologic, n-au trecut niciodată de nivelul start > accessories > games și înapoi la shut down. Cred că mai toată generația alor noștri a rămas undeva într-o bulă a timpului în care găsim bretelele, apa minerală, minesweeper, stațiunea neptun și windows 95.
De aici și numele onorific primit de curând: Familia Peceapăs.
Pe ce-apăs ca să deschid?
Pe ce-apăs ca să dau click?
Pe ce-apăs ca să pot apăsa?
Le-am procurat tablete anul trecut, practic deschizând o nouă eră în viața lor.
Acum, mama e campioană mondială pe județ la ceva joc de Facebook cu biluțe colorate, în timp ce tata, acest toma nicolau mai bătrân și mai plinuț (a se citi mai experimentat și mai pufos) a gasit o nouă formă prin care să-și exteriorizeze pasiunea din facultate, bridge-ul.
Se joacă Bridge încontinuu, iar în momentele în care nu joacă bridge, mă trolează pe mine pe Facebook.
Procesul ăsta de suport tehnic și învățare s-a derulat lent, între Crăciun de Revelion, perioadă în care am dezvoltat un respect deosebit pentru cei care fac customer service. Mari oameni, mari caractere, multă răbdare.
Cum sunt convins că aveți părinți/rude din familia Peceapăs, n-ar fi mai mult decât util un curs care să îi ajute pe ei să învețe să folosească smartphone-ul și tableta? Se va deschide un nou registru în viața voastră, acela în care tata trolează și mama cere vieți la bubble reloaded: bila se întoarce.
Orange s-a gândit la asta și a creat un site care se cheamă orange.ro/parintilascoala. Acolo (sau la fel de bine aici, în comentarii) voi vă puteți lăsa poveștile amuzante legate de părinții/rudele voastre folosind tehnologia, iar dacă juriul din care fac și eu parte alege povestea voastră ca una dintre cele 10 câștigătoare (5 cupluri), ai voștri merg într-o tabără de un weekend în care vor învăța mai multe despre cum se folosește internetul. Pe bune.
Așadar, dați cu poveștile în public să râdem împreună.