Propun o schimbare în regulamentul fotbalului
[A]m fost pus în fața unui exercițiu care-mi cerea să găsesc o regulă pe care să o schimb într-unul din sporturile olimpice. Bineînțeles c-am ales fotbalul. Mi-a luat ceva timp să găsesc o chestiune a regulamentului care mă sâcâie, dar am ajuns la concluzia că printre cele mai deranjante aspecte ale fotbalului găsim faultul și […]
[A]m fost pus în fața unui exercițiu care-mi cerea să găsesc o regulă pe care să o schimb într-unul din sporturile olimpice. Bineînțeles c-am ales fotbalul.
Mi-a luat ceva timp să găsesc o chestiune a regulamentului care mă sâcâie, dar am ajuns la concluzia că printre cele mai deranjante aspecte ale fotbalului găsim faultul și offside-ul. Cele mai multe dezbateri inutile din fotbal sunt a fost sau n-a fost fault, respectiv a fost sau n-a fost offside.
Bun, acum ce-i de făcut? Fără fault și offside nu se poate, indiscutabil. Dacă la fault tot ce se poate face este pedepsirea mai rapidă cu cartonașe a inculpaților, la offside e mai complicat.
[V]edem tot mai des atacanți care încearcă să compenseze lipsa de viteză cu poziții la limită.
Vedem scheme tactice care lasă deliberat jucători în poziție de offside înaintea executării loviturilor libere cu traiectorie de centrare.
Vedem fotbaliști care protestează peste măsură de fiecare dată când tușierul ridică steagul.
Nu cred că există etapă, în orice campionat din Europa, în care o fază decisivă să nu fie judecată greșit de arbitri. E normal. E uman.
Toate aceste mișcări caută să speculeze posibilitatea unei erori umane din partea arbitrului. Cum această eroare apare inevitabil, partea vătămată va rămâne mereu cu deziluzia că doar dezavantajarea din partea arbitrilor i-a făcut să primească gol, să piardă meciul, cupa, campionatul, și-așa mai departe.
Toată lumea și-l amintește pe Inzaghi. Chiar și când intra în ultimele 15 minute, reușea performanța să fie prins în offside de 2-3 ori.
[D]e exemplu, în sezonul 2009 de Premier League, Adebayor, un atacant destul de lent, a fost prins în offside de 51 de ori în 34 de partide, în condițiile în care juca la Man. City, o echipă împotriva căreia nu prea joci cu linia de fund sus. Adică, de câte ori să fi scăpat Man. City pe contraatac, iar Adebayor să plece spre poartă c-o fracțiune de secundă prea devreme? Puțin probabil. Multe dintre golurile lui sunt marcate cu capul. Majoritatea pozițiilor de offside sunt pe atacuri poziționale, situații în care togolezul își forța norocul, poate-poate păcălește asistentul. Dacă din cinci faze, o data i-a ieșit și-a marcat, nu cred că la finalul meciului a avut vreo remușcare pentru cele 4 poziții de offside în care a fost prins. Golul contează.
Altă situație. Un atacant glonț. Exploziv. Chiar dacă pleacă cu un metru din spatele unui fundaș mare și greoi cum e Goian, de exemplu, reușește să ia prim-planul. Ce rost mai are să ne gândim cine câștigă un sprint de 20 de metri între Cr. Ronaldo și 99% dintre fundașii centrali de oriunde, în cazul în care ambii pleacă de pe aceiași linie sau, în cel mai rău caz, tușierul vede prost și-l lasă pe atacant să plece cu un mic avantaj?
Dacă scap pe poartă, am șansa să dau gol. Dacă se ridică steagul, asta e, next time. Așa gândește jucătorul aflat în ofensivă, corect?
Cum ar fi dacă la două sau trei poziții de offside pentru același jucător s-ar acorda un cartonaș galben?
[P]ână la urmă, offside-ul este o infracțiune. Pentru faulturi repetate, chiar dacă sunt de intensitate mică, primești până la urmă cartonaș galben. Pentru offside de ce să nu fie la fel? De ce să nu fie considerat și offside-ul fault?
Asta ar face atacanții să se gândească de două ori înainte să declanșeze sprintul, ar face echipa aflată în defensivă să se gândească de două ori înainte să se bage cu fundul în poartă. Dar cel mai și ce mai important aspect ar fi diminuarea șanselor de eroare umană din partea asistenților.
Da, vor mai fi situații la limită, vor mai fi decizii luate invers, dar atancantii gen Balotelli (minte scurtă), Benzema (melc) sau Gilardino (vulpe bătrână) se vor gândi de două ori înainte de a cere mingea într-o poziție care ar putea fragmenta jocul.
Ar crește spectaculozitatea pentru că din ce în ce mai multe echipe ar risca să joace la offside pentru a provoca cartonașe pentru adversari (iar acest lucru este greu de făcut și ușor de dejucat cu o plecare din linia doi) și, în același timp, ar echilibra balanța pentru defensivele mici și greoaie oferindu-le acel metru care poate face diferența dintre un gol și-o deposedare.
Nu spun că este o regulă perfectă. E doar propunerea mea pe care vreau s-o dezbatem aici. Să va spun și unde interveniți voi.
[A]m o minge adidas Tango 12 pe care vreau s-o dau celui care vine cu cel mai relevant comentariu pe următoarea temă:
Vreau o propunere similară cu cea făcută de mine, argumentată și implementabilă. O regulă, o îmbunătățire, o modificare. Pe cea pe care o s-o consider cea bună, o s-o premiez cu o minge adidas Tango 12.
Spor la comentat!
Arhi
inca nu ai reusit sa dai mingea aia???
Toma
Ai intrat in spam. Vezi daca nu esti cuminte?
Arhi
intru in spam pentru ca am mail @pedobear:D
nwradu
Incep intai cu o parere contra propunerii tale: pentru ca de multe ori nu atacantul sta in off-side, ci talentul apararii adverse il lasa asa, fiind facut ca la carte pasul la off-side.
Prin urmare, nu mereu atacantul face o infractiune si n-ar trebui pedepsit pentru asta.
Propunerea mea este legata de cronometru: ar trebui ca fix in minutul 45 si respectiv 90 sa se opreasca meciul, ca si la baschet sau fotbal american. S-a terminat timpul, a batut gongul, hai acasa.
M-am saturat sa stau cu sufletul la gura ca mai sunt 2 minute, hai ca se mai poate un atac, pfoai am luat gol in prelungiri si pierdem! De cate ori n-am pierdut in prelungiri… Ce-au pazit 90 de minute? Trag tare acum la final?
Vreau sistemul „out-of-play” sau cum se numeste. De cate ori fluiera arbitrul, se opreste ceasul oficial. La fel si la inlocuiri si orice alt fel de incidente. Se reia odata cu reluarea jocului, fix ca la baschet, iar meciul se termina exact cand trebuie.
Arhi
da, asta vreau si eu. s-a fluierat fault? stop joc. aut? idem. si tot asa. bine, in ritmul asta, dupa o ora reala de joc, toti de pe teren o sa fie morti, ca intaritoarele de efort nu sunt facute pentru asemenea efort:)))
Daniel
Adebayor a jucat tot sezonul trecut la Tottenham.
Toma
Da, ai dreptate. Am vrut sa ma refer la sezonul 2009 si-am facut o boacana. Modific. Multumesc!
Marius Moga
Da, deci Facebook-ul pune, mai nou, „see you” in loc de „cu”. Superb :))
Toma
Buba e la mine, trebuie sa debifez optiunea aia.
JMarius
Nu cred ca introducerea unei reguli de penalizare cu cartonas ar fi oportuna in cazul offsideurilor. SI nici nu mi s-ar parea normal. Nu tot timpul tu vrei sa fi in offside, de multe ori apararea e suficient de buna incat sa te lase in offside.
Ca si @Marius Moga, sunt pentru introducerea tehnologiei de ultima ora pentru depistarea offsideurilor. Un sistem electronic care sa urmareasca ultimul om al unei echipe in momentul unei pase e intr-adevar complicat de facut, dar nu imposibil. Iar in momentul in care este prins in offside, sa fie o avertizare sonora sau vizuala. O sa fie problema timpului, pentru ca e destul de greu sa depistezi offsideul la secunda cu tehnologia. Dar dupa cum am zis, greu, nu imposibil.
Cat despre faulturi, ce ai putea sa schimbi ? Contactele raman aceleasi, iar actualul regulament in privinta faulturilor mi se pare relativ echilibrat.
Ce nu imi place dupa faulturi e insa mima dusa la extrem de foarte multi jucatori…..
Toma
La fel cum, de multe ori, un jucator stie cand sa-ti ciupeasca mingea incat sa-l faultezi de galben, asa si o aparare stie sa te lase in offside in unele ocazii. E foarte riscant, e usor de dejucat, nu m-as grabi sa spun ca e o idee proasta.
Stefan
E clar ca trebuie introdusa acea „Goal-Line Technology”, despre care se tot vorbeste. Pana la urma, singurul mod de a „puncta” in acest sport, fotbalul, este sa treci mingea dincolo de linia portii..
E esenta jocului, n-ar trebui lasata la voia intamplarii. Din cate s-a vazut chiar si acum, la Euro, arbitrul in plus care sta pe linia de poarta e degeaba..Tot se anuleaza goluri aiurea..
Totusi, din cate am inteles, UEFA a aprobat folosirea tehnologiilor de tip Hawk-Eye (ca la tenis), si GoalRef, din decembrie 2012, incepand cu Campionatul Mondial al Cluburilor, din Japonia.
E timpul ca si fotbalul sa treaca in secolul XXI.
Toma
Stefan, hai cu o propunere originala, despre asta tot s-a discutat in ultima perioada.
Marchis Ionel
eu propun cartonaș roz pentru simulări. să aibă aceeași valoare ca un cartonaș galben dar să-i arate jucătorului cât de fetiță e că încearcă să obțină ceva simulând. Mie simulările mi se par cele mai nesportive fapte din fotbal dar și din alte sporturi.
Dragos Irimia
Eu aş da fiecărui antrenor o posibilitate de challenge, ca în fotbalul american. Dă arbitrul penalti ? Poţi cere arbitraj video: dacă ai dreptate mai poţi cere, dacă nu ai dreptate nu mai poţi cere.
Sistemul acesta să se aplice doar în cazul penaltiurilor acordate deja, pentru că atunci meciul este deja întrerupt. Ar elimina unele situaţii neplăcute.
Toma
Asta nu e rea deloc.
JMarius
Stiu ca si in Rugby e o asemenea regula, mai ales cand gramada e foarte aproape de linie, si intr-adevar, nu ar fi o idee rea.
Teo Bitca
Eu as propune executarea „aruncarii de la margine” cu piciorul :D
Let the madness begin! :)
Toma
Si cornerele cu mana, nu? :)
gigi popa
Nu poti sa penalizezi un jucator pentru offside-uri multiple. In primul rand offside-ul nu este o infractiune in sine, si in al doilea rand nu exista nici o intentie de a fi in offside penalizabil. E ca si cum ai penaliza un jucator ca a dat mingea in aut.
O modificare care mi-ar placea mie ar fi modificarea cartonaselor. Pentru un cartonas galben sa fie eliminat jucatorul 10 minute, de exemplu. Si sa fie eliminat de pe teren numai la al treilea cartonas galben, fara suspendare pentru meciul urmator. Si pentru cartonas rosu direct pe langa eliminarea jucatorului sa se acorde si o lovitura de pedeapsa Nu neaparat de la 11 metri, s-ar putea face de la 16 metri care ar fi mai greu de transformat. Si cartonasele dintr-un meci sa nu poata duce la suspendarea unui jucator pentru alte meciuri.
Cum sunt acuma cartonasele galbene nu ofera nici un avantaj, numai cu speranta ca poate mai ia unul. Statistic sub 5% din cartonasele galbene sunt dublate in acelasi meci, si asta de obicei se intampla spre sfarsitul meciului cand nu mai exista un avantaj clar.
La cartonase rosii de multe ori eliminarile sunt spre sfarsitul jocului, nu beneficiezi deloc de ele. Si normal ca asa iti convine sa pui mana pe minge sau sa faultezi din postura de ultim aparator, esti eliminat si faza s-a dus.
Referitor la suspendari mie mi se pare stupid ca o echipa sa nu poata baga in teren cei mai buni jucatori din cauza a ceea ce s-a intamplat in alte meciuri. Plus ca s-a ajuns la situatii penibile de genul jucator eliminat contra echipei A si nu a jucat contra echipei B, care echipa B era contracandidata la obiectiv pentru echipa A.
mikel
sunt 2 probleme stringente si la limita posibilitatilor umane ale arbitrului la momentul asta in fotbal: offside si gol.
in privinta validitatii golului eu sunt pro introducerii tehnologiei video sau a senzorilor in minge. deci pentru adoptarea unei tehnologii si evolutia de la subiectivismul/limitarile arbitrilor.
in privinta offsideului sunt pentru schimbarea sistemului cu unul asemanator celui din hochei. Se impare terenul in 3 zone (2 atac si una neutra) si astfel asistentul trebuie doar sa monitorizeze o linie statica si marcata si nu una in miscare. trebuie doar ca mingea sa intre in zona de atac inaintea oricarui jucator de atac si apoi nu mai exista offside in aceasta zona. daca mingea a reintrat in zona neutra, la fel trebuie sa faca si jucatorii de atac. asta va aduce mult mai mult dinamism pe fazele de atac si pe posesia din jurul careului advers.
GCM
Ca tot veni vorba de regulamentul FRF. In primul rand as scoate sanctionarea echipei cu puncte pentru tot felul de greseli administrative. Nu mi se pare normal sa penalizezi o echipa care a muncit si a castigat in iarba acele puncte pentru greselile sau magariile de ordin financiar facute de conducerile acelor cluburi.
La fel de anormala mi se pare acest tip de sanctiune pentru magariile facute de suporteri. Organizarea unui meci si administrarea unui club nu intra in sarcina jucatorului care transpira pe teren si tocmai de aia sunt de parere ca amenzile sunt suficiente pentru astfel de abateri.
Cat despre propunerea ta, nu sunt de acord cu ea. Chiar daca offside-ul este o infractiune, ceea ce propui tu ar insemna sa obligi jucatorul sa se concentreze la cu totul altceva decat la faza de joc, si anume sa fie in permanenta atent la detaliile de ordin organizatoric.
Toma
Da, ai dreptate in legatura cu penalizarile ce nu ar trebuie reflectate catre jucatori.
Cat despre offside, nu prea inteleg. Fundasul de exemplu, trebuie sa fie mereu atent la asta, atacantul de ce nu ar trebui sa fie?
GCM
Fundasul „trebuie” sa fie atent pentru propriul avantaj, mai exact pentru a face „pasul la offside”. Implica o actiune autoimpusa pentru a-si usura munca. In schimb, in cazul atacantului ar fi o actiune impusa care i-ar ingreuna inutil jocul.