Sportul românesc face metroul Gara de Nord -Otopeni. Euro 2020 la București
În 2020, București este pe lista celor 13 orașe din Europa care vor găzdui meciuri oficiale de la Campionatul European de Fotbal. Știu că urmează să ziceți ce mare brânză, oricum Hagi s-a retras și fotbalul românesc e de căcat, dar vreau să vă traduc acest eveniment în realități din care toată lumea are de câștigat: […]
În 2020, București este pe lista celor 13 orașe din Europa care vor găzdui meciuri oficiale de la Campionatul European de Fotbal.
Știu că urmează să ziceți ce mare brânză, oricum Hagi s-a retras și fotbalul românesc e de căcat, dar vreau să vă traduc acest eveniment în realități din care toată lumea are de câștigat:
- va fi terminat metroul Gara de Nord – Otopeni (sâc, taximetriști manelari)
- vor fi renovate stadioanele Ghencea, Ștefan Cel Mare și Giulești (să putem mânca semințe și înjura în condiții decente)
- firme din capitală vor emite munți de bonuri fiscale (restaurante, hoteluri, magazine de suveniruri, bilete de avion, curse Uber, bilete la meciuri, popcorn și bere la meciuri, gagici, femei, eclere, burgeri, cafele)
- studenți pasionați de sport vor avea ocazia să facă voluntariat în eforturile de organizare
- copii iubitori de fotbal vor avea șansa să vadă fotbal mare la stații de tramvai distanță de cartierele lor (ca-n reclamele sud-americane)
- vă mai zic?
Sigur, nu e cazul să sărim de cur în sus de entuziasm, dar cumva, sportul ăsta pe care-l așa hulim de zici că ne-a furat din casă, va pune umărul la progresul acestui oraș care se transformă din ce în ce mai tare într-o junglă.
Nici nu vreau să încep să discut despre o eventuală calificare a lui adi popa & co. Pentru noi, un popor sărac de genere, ar fi foarte cost efective să nu mai trebuiască să dăm sute de euro pe bilete de avion, alte sute pe bilete la meci, alte fișticuri pe hoteluri și deplasări în orașe vestice chiar civilizate, numai că să avem ocazia să-i huiduim pe băieți prin minutul 60 când li se termină benzina. Tare, nu? Probabil va fi prima ocazie în care suporterii se vor face de râs înaintea echipei, dar asta rămâne de văzut, mai avem timp de niște petiții online solide până în 2020.
Lăsând la o parte și micul detaliu că pe logo-ul nostru apare Podul Basarab, acest simbol ludic incontestabil al culturii bucureștene, chiar mă bucur că se întâmplă cele 4 meciuri, o să încerc să vă țin la curent cu detalii cât mai interesante.
Felicit Federația de Fotbal Română (old school, cum s-a exprimat primarul în discursul evenimentului care a anunțat organizarea) și cam atât. V-aș fi dat și un cadou, la eveniment au fost ceva agende/pixuri/șepci, electoral vorbind, dar s-au îngrămădit pe ele cameramanii de la televiziunile de sport și pur și simplu n-au mai rămas.
Hai, România!
==========================================================================
Tot ce trebuie să știți despre UEFA EURO 2020
Ce orașe vor găzdui meciurile?
Semifinalele și finala
– Londra (Anglia), stadionul Wembley
Trei meciuri din faza grupelor și un sfert de finală
– Baku (Azerbaidjan), Olimpiya Stadionu
– Munchen (Germania), Fußball Arena München
– Roma (Italia), Stadio Olimpico
– St. Petersburg (Rusia), Sankt Petersburg Stadion
Trei meciuri din faza grupelor și un meci din optimi
– Amsterdam (Olanda), Amsterdam ArenA
– Bilbao (Spania), Estadio de San Mamés
– Bruxelles (Belgia), Eurostadium
– București (România), Arena Națională
– Budapesta (Ungaria), Puskás Ferenc Stadion
– Copenhaga (Danemarca), stadionul Parken
– Dublin (Irlanda), Dublin Arena
– Glasgow (Scoția), Hampden Park
Câte echipe se vor califica?
Succesul primului Campionat European UEFA cu 24 de echipe – UEFA EURO 2016 – a reabilitat decizia UEFA de a extinde numărul de echipe pentru turneul final, iar la UEFA EURO 2020 vor fi din nou prezente 24 de echipe. Totuși, nu vor exista echipe calificate automat, iar țările în care se află orașele-gazdă trebuie să-și câștige prin joc locul în turneul final.
Calificările europene – care se vor desfășura din martie până în noiembrie 2019 – vor trimite 20 de echipe concurente la acest turneu, mai exact primele două echipe din fiecare cele zece grupe de calificare. Încă alte patru țări se vor califica prin intermediul noii Ligi a Națiunilor UEFA, iar partidele decisive din play-off vor fi programate în martie 2020.
Un campionat EURO cu 13 orașe-gazdă
Turneul final EURO din 2020 va ajunge în toate cele patru colțuri ale continentului, ca o modalitate unică de a sărbători cea de-a 60-a aniversare a acestuia. UEFA nu a fost singura care a contribuit la această idee inovatoare. Aceasta a desfășurat un amplu proces de consultare, în special printre asociațiile membre, iar reacțiile au fost extrem de favorabile.
Rezultatul a constat într-o propunere concretă adresată Comitetului executiv UEFA în decembrie 2012, iar ideea unui campionat EURO 2020 paneuropean a devenit realitate.
Pentru a fi o experiență europeană autentică, este esențial ca turneul să fie organizat din nord până în sud și din est până în vest. În urma unui proces de licitație și selecție, treisprezece orașe din toate zonele continentului – de la St. Petersburg la Bilbao și de la Dublin la Baku – așteaptă cu nerăbdare să devină gazde ale campionatului peste patru ani.
Pentru opt dintre aceste orașe este o experiență complet inedită, având posibilitatea să găzduiască meciuri din turneul final al Campionatului European.
Cele 13 orașe care vor găzdui partidele turneului final vor oferi fanilor din toate aceste țări minunata oportunitate de a trăi experiența EURO în propria țară.
Datele pentru dezvăluirea emblemelor orașelor-gazdă
Toate datele pot suferi modificări
- Londra – 21.09.2016
- Roma – 22.09.2016
- Baku – 30.09.2016
- București – 15.10.2016
- Glasgow – 25.10.2016
- Munchen – 27.10.2016
- Copenhaga – 01.11.2016
- Budapesta – 16.11.2016
- Dublin – 24.11.2016
- Bruxelles – 02.12.2016
- Bilbao – 15.12.2016
- Amsterdam – 16.12.2016
- St. Petersburg – 19.01.2017