Leave Dracula alone
[D]eci stați un pic, că s-a întâmplat ceva extrem de foarte grav pentru țara noastră și noi n-am luat atitudine ca să crape de rușine responsabilul. Tot fac pauze între fraze ca să șterg tastatura de spumele care-mi curg din gură. Șoc și pauză. Vă explic. Poate ați auzit de filmul Dracula: Untold. Poate ați […]
Tot fac pauze între fraze ca să șterg tastatura de spumele care-mi curg din gură. Șoc și pauză.
Vă explic. Poate ați auzit de filmul Dracula: Untold. Poate ați avut și neșansa să-l vedeți. E o mâzgâlitură cinematografică în care Dracula, Vlad Țepeș vezi-doamne, e ceva demon posedat cu superputeri care invinge o armată de morți. Un film foarte prost, menit copiilor amotrici sub 14 ani. (sau exclusiv americanilor, ceea ce ar avea sens)
Producție Hollywood, cu tot ce trebuie, de la trailer cu suspans dat de voice over-ul îngroșat și efecte speciale, până la conferințe de presă și campanie de marketing intensă pentru promovarea lui.
Aici intervine buba.
Actorul principal din Dracula: Untold e Luke Evans. Poate l-ați văzut în Hobitul sau în Immortals sau în nu contează.
Firma care a produs filmul, Universal Pictures, a organizat un eveniment de presă ca să promoveze filmul, eveniment la care a participat și Luke Evans. În România. Presa românească nu a avut acces, nimeni de la noi n-a fost invitat, așa că s-au găsit niște patrioți să zică că ce că cum.
Că Dracula e al nostru și că ar fi fost măcar finuț să fie și 2-3 jurnaliști de la noi, să se facă ceva hype pe marginea subiectului. Au sărit ca arși și au și cerut explicații pe Facebook pe pagina Universal Pictures.
Prieteni, sunteți bine? Voi ați văzut Dracula: Untold?
Eu cred că oamenilor ălora care au organizat toată treaba le-a fost jenă, de asta n-au chemat pe nimeni. S-au gândit și ei, cum e firesc și cum mă gândesc și eu, că dacă aveau pretenția să-i ajutăm să promoveze perspectiva asta a lui Dracula, care este atât de departe de ce-ar trebui să însemne Transilvania și Vlad Țepeș, le-am fi dat cu filmul de cap în timp ce-i trăgeam în țeapă, pe rând, prin cartoful de la Universitate.
Nu vreți să promovați așa ceva. Nu vreți să vă asociați cu așa ceva. Istoria noastră ca neam e foarte mișto.
Avem daci. Avem voievozi și domnitori. Avem regi și-o unire mare și-o revoluție. Iar un film cu Dracula vampirul se poate face mult mai interesant.
Sunt o grămadă de filme bune pe care Hollywood le-a făcut despre legende europene. Vedeți Gladiatorul cu Russell Crowe sau Braveheart cu Mel Gibson, de exemplu. Se poate și la noi.
Credeți că-i vreo diferență între imperiul roman și imperiul nostru dacic? Care alta în afară de tot PR-ul pe care Roma și-l face singură de te poți poza cu legionari în fața Coloseumului pentru 5 euro? Cinematografia a fost un mega șut în fund pentru turismul italian sau egiptean, că tot veni vorba. Cleopatra, această Audrey Hepburn a hipsterilor preistorici.
Dacă s-ar interesa un regizor bun de la Hollywood ce fel de oameni erau dacii și principii și valori unice aveau la vremea lor, l-am putea vedea pe Gerard Butler jucându-l pe Burebista în loc de Leonida. Cu tot cu pătrățele. Parcă-l și văd cu-n falx în mână. Sau poate nu pe Gerard Butler, ci pe Relache din Umbre, că și-așa e fioros.
Nu știți ce-i falxul? Mai puneți mâna pe-o pagină de Wikipedia.
Uite o idee pentru brand-ul de țară și pentru Ministerul Turismului. Plătiți un film bun de Hollywood, să plângă lumea cu popcorn-ul în mână când moare Decebal dând cu dalta în columna lui Traian sau ceva.
Nu vă mai repeziți să ridicați în slăvi tot ce fac americanii, că nu mai suntem în 1991 și Jean Constantin a murit, săracu’, Dumnezeu să-l ierte.
Și, în niciun caz, nu vă uitați la Dracula: Untold.
foto: Vladimir Brylynski și Mugur Pop, doi daci de-ai noștri pe care am avut onoarea să-i cunosc personal. Ceea ce vă doresc și vouă.