Jocul a devenit realitate -TFB10 în Dubai
Nu știu dacă ați auzit de SimCity. E un joc video pe care eu îl jucam când eram copil. Ți se dădea un buget și un teren mare pe care să-ți construiești cât mai bine un oraș. Puneai drumurile cum voiai tu, așezai casele cu mâna ta și stabileai până și mentalitatea de bază a locuitorilor, taxele […]
Nu știu dacă ați auzit de SimCity. E un joc video pe care eu îl jucam când eram copil.
Ți se dădea un buget și un teren mare pe care să-ți construiești cât mai bine un oraș.
Puneai drumurile cum voiai tu, așezai casele cu mâna ta și stabileai până și mentalitatea de bază a locuitorilor, taxele sau activitățile industriale. Orice. Totul.
Posibilitățile erau nelimitate, până în momentul în care economia ajungea pe minus și rămâneai fără bani. Management prost. Lipsă de viziune. Ăla era momentul când o luam de la capăt, iarăși și iarăși, până când, într-o bună zi, am reușit fac un oraș sustenabil.
Era superb. Spații verzi peste tot, încurajam activitățile culturale, mutasem fabricile departe de oraș, cât să nu poată polua populația, totul cu doar câteva click-uri de mouse.
SimCity m-a învățat că oricât de bună ar fi o idee, ea necesită bani. Movile de bani. Și mai ales movile de bani lipsă, pentru că, de obicei, nu le ai la îndemână.
Apoi am găsit pe internet niște parole care-ți permiteau să păcălești jocul, să ai buget nelimitat. Ce complexe sportive am construit! Monumente, drumuri largi, zone rezidențiale de lux la periferie. Mă aplauda lumea pe stradă.
Mi-am dat seama că ar fi tare ca banii să nu fie niciodată o problemă, dar cam tot în același timp am realizat că asta e imposibil și că n-are cum să fie așa simplu.
Știți unde pare simplu? În Dubai.
Dintr-un deșert pustiu a răsărit o civilizație, așa, ca și cum șeicii aveau fiecare câte un mouse și dădeau click peste click peste click la SimCity, peste etaj peste zgârie-nori, peste opulență și atitudine no limit, până când zona a început să arate ca un oraș al viitorului. Au ridicat până și insule din nimic. Priviți și veți înțelege:
Pe cât de fascinant arată, pe atât de mult mă roade pe mine să aflu dacă jocul avea dreptate.
Și-n Dubai e tot 2015? Funcționează? E aievea? Știe Orientul ceva ce noi nu?
Plec să văd pe pielea mea.
Între 10 și 17 februarie sunt în Emiratele Arabe Unite, în Tabăra de Fotografie pentru Bloggeri, ediția a 10-a, cu o curiozitate pe care numai un copil o poate avea când încearcă să descopere ce-i în mâneca magicianului.
Voi face poze alături de Cristian Șuțu și de alți 6 oameni care au acceptat invitația noastră și cu care vom documenta totul pe toate rețelele sociale.
1. Adrian Văncică – actor – îl știți din Las Fierbinți, sper, e magnificul Celentano, dar acum o să cunoașteți și omul
2. Dan Byron – muzician – l-ați ascultat, sper, e vocea melodicei trupe Byron
3. Radu Băzăvan – blogger – l-ați citit pe Groparu, sper, e ce-are mai bun Ardealul în materie de scriitură
4. Robert Virag – muzician – voi îl știți ca Skizzo Skillz și îl știți Binidităt, că a avut el grijă de asta
5. Florența Constantin – blogger – posesoarea unui cont de Instagram pe care ar trebui să-l urmărească orice pasionat de fotografie
6. Bogdan Brylynski – blogger – sibianul care poate filma și poza orice, în orice condiții, poziții și unghiuri, chiar și-n deșert sau sub apă
Ne puteți urmări pe hashtag-ul #tenDubai. Va fi o expediție.
Eu vă promit că n-o să vă pierd timpul și că la final vă veți putea forma singuri o opinie legată de singura întrebare care trebuie pusă înainte de o călătorie, fie ea și-n Dubai:
Merită văzut sau nu?
TFB10 – – este un eveniment organizat de Foto Union, powered by Prestige Tours, cu sprijinul Canon și Calif.
Groparu
„l-ați citit pe Groparu, sper, e ce-are mai bun Ardealul în materie de scriitură” – dupa Vasile Manu, fireste.
Simona
Imi place paralela cu Sim City, have fun! :)
Madalin Blidaru
Da, Orientul știe cum să omoare mii de oameni prin muncă în condiții inumane.
Abia aștept să văd imaginile :)
Bafta!