De la ce vârstă lăsăm copiii pe internet?
Amintiţi-vă perioada în care aveam multe întrebări la care, fie nu ştiam de la cine să aflăm răspunsul, fie nu aveam de la cine s-o facem. Eu unul citeam secţiunile de sfaturi din tot felul de reviste, unele mai proaste ca celelalte, şi deveneam tot mai prost informat din cauza că nu aveam o sursă […]
Amintiţi-vă perioada în care aveam multe întrebări la care, fie nu ştiam de la cine să aflăm răspunsul, fie nu aveam de la cine s-o facem.
Eu unul citeam secţiunile de sfaturi din tot felul de reviste, unele mai proaste ca celelalte, şi deveneam tot mai prost informat din cauza că nu aveam o sursă oficială (care să-mi ofere toate detaliile) şi din cauza că nu ştiam să-mi triez informaţiile.
Gândiţi-vă la Wikipedia, la Youtube, la Google. Informaţie la liber pentru oricine, chiar pe telefonul mobil. Fără îndoială un avantaj enorm al generaţiei de acum. Unde apare problema?
Aşa cum oricine poate descărca informaţia, oricine o poate şi încărca. Cât la sută din www este veridic?
Cei mai expuşi la partea de junk a online-ului sunt copiii. De patru ani încoace Cosmote România îndrumă părinţii către educarea celor mici când vine vorba de folosirea internetului. Azi (7 februarie) este Ziua Siguranţei pe Internet şi ocazia cu care se lansează o campanie de comunicare la nivel naţional împotriva aşa-zisului conţinut digital neadecvat.
Punctual: Cum să evite să navigheze pe site-uri care să mărească costurile/factura de mobil, cum să evite să comunice cu străinii, să nu deschidă emailuri de la expeditori necunoscuţi şi altele la fel de utile. Toate pot fi găsite aici, în comunicatul oficial, dar şi pe site-ul cosmote.ro.
Dacă ar fi după mine, aş introduce în şcoli cel puţin o oră pe săptămână care să educe în privinţa asta. Cum să recunoşti un cont fake, ce informaţii sunt ok de pus într-un formular, evitarea site-urilor virusate/dăunătoare.
Şi acum vă las cu o întrebare. Poate aveţi, poate veţi avea copii. De la ce vârstă le daţi acces la internet şi/sau la telefonul mobil?
Andreea H
Atât timp cât și părinții sunt informați și educați în acest domeniu, și cunosc toate aspectele wwww-ului, e ok, și vine totul de la sine. Dar dacă părintele habar nu are ce înseamnă online-ul și singurul scop al calculatorului este de a comunica pe messenger, atunci e dificil, pt că nu i va face educație copilului în privința unui lucru despre care nu știe nimic, sau pe care chiar părintele nu îl folosește… Va rămâne la rang de ”moft”… Eu cred că din primul moment în care copilul devine interesat de internet- e nevoie de instructaj :) în funcție de interesele copilului. Cred că acum, vârsta medie la care ”își pierd virginitatea socială” e 8, 9 ani .. N-am copii, dar știu mai multe cazuri :)
Ionut
Cred ca daca ai sti cum sa vorbesti si ce sa ii spui copilului tau, il poti lasa pe internet in liniste fara sa faca boacane..
Danny
Da, e o buna intrebare, vezi bine ca generatiile nascute in ultimii ani se familiarizeaza de mici cu computerul, cu internetul, mai ales daca si parintii sunt activi online.
Ar fi bine, ca parinte, sa stii sa-i explici partile bune dar si cele mai putin bune ale internetului.