Cum să înveţi să înoţi
[D]acă citeşti asta eşti în punctul în care înotul este pentru tine o combinaţie de nevoie, ruşine, frică şi curiozitate. Fiind student al Universităţii de Ed. Fizică, am învăţat să înot în cadrul cursurilor din anul I, când aveam 20 de ani. Am făcut două ore pe zi, cinci zile pe săptămână, două săptămâni la […]
[D]acă citeşti asta eşti în punctul în care înotul este pentru tine o combinaţie de nevoie, ruşine, frică şi curiozitate.
Fiind student al Universităţii de Ed. Fizică, am învăţat să înot în cadrul cursurilor din anul I, când aveam 20 de ani. Am făcut două ore pe zi, cinci zile pe săptămână, două săptămâni la rând. La finalul acestor cursuri stăpâneam bine procedeul craul, foarte bine procedeul spate şi moderat procedeul bras. Da, şi mie îmi era un pic ruşine că ajunsesem la 20 de ani fără să ştiu să înot. Ghici ce:
Nu e nicio ruşine, nimeni nu s-a născut cunoscător, iar oricine poate învăţa, indiferent de vârstă sau istoric, dacă este consiliat cum trebuie.
Pentru informaţia ta, niciun cursant de înot n-a murit înecat. Niciodată.
Ce trebuie să faci în 4 paşi:
1. Învinge teama de înec
Aici instructorul o să te ajute foarte mult să-ţi dea încredere încât să nu-ţi fie teamă să intri cu capul sub apă, să nu-ţi fie teamă să rişti. O înghiţitură de apă n-o să te omoare, iar în primele 3 cursuri vei învăţa asta puţin câte puţin, cu instructorul lângă tine.
2. Ai încredere în instructorul tău
Un instructor bun nu-ţi dă sfaturi de pe margine. Un instructor bun e în apă lângă tine, mereu pregătit să te asiste. Dacă nu face asta e un idiot. Cel puţin pentru primele 2-3 lecţii, cere-i să fie lângă tine.
În primul rând ca să te simţi în singuranţă, în al doilea ca să-ţi exemplifice mişcări şi ca tu să te lămureşti că se poate şi că-l poţi imita.
3. Relaxează-te
Dacă stai încordat, mereu cu ghearele pregătite să te apuci de colac, de marginea bazinului sau de separatoarele de culoare, flotabilitatea ta va fi scăzută. Musculatura trebuie să fie relaxată. Asta va veni de la sine odată ce vei prinde încredere şi vei realiza că nu ţi se poate întâmpla nimic rău.
4. Progresează
În primele zile vei folosi metode ajutătoare. Plute, bastoane, colacei de braţe. După câteva zile renunţă la ele fără să trebuiască să ţi le smulgă instructorul. Omul este o fiinţă care este făcută să înoate. Nu există nu pot. Progresează în fiecare zi. Un metru în plus, o bătaie de picior în plus, încă o respiraţie şi tot aşa.
Cursurile de înot se vor desfăşura cam aşa în primele zile:
În ziua 1 vei învăţa să sufli apa pe gură atunci când capul este în apă. Vei învăţa să ţii bărbia în piept, să dai din picioare corect, nu ca o balerină care ţopăie.
În ziua 2 vei aprofunda şi vei face lungimi de bazin cu pluta în care tot ce va trebui să faci este să expiri sub apă şi să dai din picioare. Vei învăţa să stai pe spate în apă, cu fundul sus, relaxat, cu capul mult pe spate.
În ziua 3 vei învăţa cum trebuie să mişti mâna atunci când înoţi craul, dar şi atunci când înoţi spate. Vei învăţa să expiri aerul pe lângă umăr, nu cu capul sus. Dacă te descurci bine, ţi se va arăta şi baza procedeului bras, adică mişcarea din picioare ca o broască.
Mai departe totul diferă de la un instructor la altul, dar important e ca tu să ştii că se poate. După prima săptămână vei stăpâni toate noţiunile de bază şi toată panica va dispărea.
Du-te! Poate că o vara s-a terminat, dar vine alta. Şi alta. Şi alta.
eugen plesa
Eu nu am reușit să învăț cu ajutorul unui intructor pentru că îmi era prea teamă de apă. După un timp am învățat singur fără să îmi stea cineva pe cap. Din punctul meu de vedere primul pas e cel mai important.
Dee
„Pentru informaţia ta, niciun cursant de înot n-a murit înecat. Niciodată.”
Chiar saptamana trecuta citeam de un copil din Oradea care a murit inecat pentru ca a uitat instructorul de el :D
Toma
Link or it didn’t happen.
wonder
da,se poate spune din punct de vedere stintific ca e usor
Dragos Irimia
aproape 27 de ani şi nu ştiu să înot. E pe lista mea totuşi …
Angelica
O locatie unde sa pot merge?Am 44ani si am nevoie de „curaj”.Deci trebuie sa incep de undeva.
Toma
nu știu din ce oraș îmi comentezi, dacă e bucurești încearcă la bazinul floreasca
Stanciu Gabriela
Buna! O intrebare….ce faci daca totusi ajungi la fundul bazinului? Cum reactionezi si ce faci pentru a nu te ineca?
Toma
îți pui prea multe întrebări, știe corpul tău ce să facă, e instinctiv