Ceasornicarul şi trecerea timpului
[S]unt mai bine de 6 ani de când locuiesc în București, cumva orașul mi-a devenit, inevitabil, a 2-a casă. Deși majoritatea mărunțișurilor pot fi rezolvate aici, de fiecare dată când unul dintre ceasurile mele are un defect, nu las misiunea altcuiva decât unui bătrân domn de acasă (trecut de vârsta pensionării), la Piatra Neamț, cel […]
Deși majoritatea mărunțișurilor pot fi rezolvate aici, de fiecare dată când unul dintre ceasurile mele are un defect, nu las misiunea altcuiva decât unui bătrân domn de acasă (trecut de vârsta pensionării), la Piatra Neamț, cel pe care îl știu în același loc dintotdeauna, în magazinul de ochelari din centru, la mica lui măsuță cu o veioză și zeci de ceasuri care ticăie.
De la baterii schimbate la telescoape și curele ce-au trebuit înlocuite, drumurile mele la ceasornicar au avut mereu ritualul lor.
https://instagram.com/p/taKDo9lZCE/?taken-by=tomanicolau
La început, a fost doar gândul că experiența dânsului va rezolva orice. Apoi, am încercat să înțeleg cum își valorifică munca, căci din cei doi lei ai mei nu se îmbogățea. Într-un final, nu-mi puteam lua ochii de la fiecare secundar care bătea în ritmul propriu și mă întrebam: cum reușește nenea ăsta să stea zilnic, cu orele, între tic-tac-urile astea fără pauze?
Am înțeles apoi că asta era metoda lui de a păstra trecerea timpului sub control și de a se păstra activ, în felul lui, în cadrul societății.
Vă invit să urmăriți clipurile campaniei Fii activ la orice vârstă, una menită să schimbe mentalitatea angajatorilor referitoare la personalul calificat care trece de primele două treimi ale vieții și să reveniți aici în perioada următoare, pentru alte povești cu personaje unice.
Între timp, aștept primul drum la Piatra Neamț, sunt convins că ceasornicarul meu are cureaua maronie potrivită care-mi lipsește.
===========================================================
- Proiectul „Fii activ la orice vârstă!” este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi SYSTEM & NETWORK SOLUTIONS, şi este finanțat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013