Artă pentru Viaţă -Cum te refaci psihic după o accidentare?
[D]e ce crezi că un sportiv primește mai multe aprecieri atunci când reușește să revină la performanțele anterioare unei accidentări grave? De ce unii sportivi nu reușesc s-o facă și se pierd, chiar dacă talentul rămâne? Am avut colegi de echipă cărora accidentările le-au schimbat cursul carierei. Nu neapărat prin gravitatea fizică a problemelor medicale, […]
[D]e ce crezi că un sportiv primește mai multe aprecieri atunci când reușește să revină la performanțele anterioare unei accidentări grave? De ce unii sportivi nu reușesc s-o facă și se pierd, chiar dacă talentul rămâne?
Am avut colegi de echipă cărora accidentările le-au schimbat cursul carierei. Nu neapărat prin gravitatea fizică a problemelor medicale, ci din cauza problemelor de natură psihică de care n-au mai reușit să scape odată reveniți la antrenamente.
Se instalează o teamă incredibilă de care nu poți fugi, identică reflexelor de autoapărare. Îți imaginezi mereu că se va întâmpla din nou, simți o durere care de fapt nu există, te menajezi și automat o parte din concentrare e ținută în loc de această traumă, când în schimb ar trebui să fie folosită spre a-ți atinge scopul.
Mi s-a întâmplat. Am avut o ruptură musculară la coapsa dreaptă care a și recidivat o dată. De atunci, mereu mi se pare că am o sensibilitate în acea zonă, mereu mă încălzesc mai bine că înainte, mereu mă feresc să-mi folosesc zona la potențial maxim și implicit o parte din încredere s-a pierdut.
Crezi că pentru bolile cronice este diferit? Spitalele nu pot fi contexte din care să ieși teafăr mental de unul singur.
[I]ată ce propune Servier: Artă pentru Viață -un apel pentru artiștii de pretutindeni către un proiect de terapie prin artă ce se vrea a fi original, inovator și potrivit atât pacienților cât și spitalelor. Cei bolnavi trebuie ajutaţi să-şi revină atât fizic, cât şi psihic, pentru că, de multe ori, sufletul este cel care rămâne cu sechele. Cel mai bun proiect primește 3000 de euro.
Aplicația de înscriere trebuie să cuprindă o descriere amănunțită a propunerii, numele și referințe, plus o mostră de lucrări făcute de către aplicant. Atenție, este ultima săptămâna de înscrieri.
Criteriile de selecție sunt legate de relevanță și binefacere. Trebuie să demonstrezi că ai înțeles care sunt nevoile pacienților, contextul în care va fi implementat proiectul, dar și scopul final, acela de a-i alina pe suferinzi prin artă.
Cele cinci spitale implicate sunt: Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgență Timișoara, Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova și Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu.
Juriul are patru membri de gală: Horea Murgu, doctor în Teatrologie și Filmologie, fondator al Școlii de Jurnalism Radio și Televiziune BBC din București. Cătălin Ștefănescu, jurnalist, prezentator al emisiunii Garantat 100%. Dr. Băcilă Ionuț Ciprian, medic specialist psihiatru, doctor în Științe Medicale, membru al comitetului de conducere al clubului Rotary Sibiu. Irina Ștefănescu profesionist multi-disciplinar în coaching, training, organizare de evenimente, consultanță, membru fondator al Romanian Coaching Guild.
Mai multe detalii pe site-ul Artă pentru Viață, dar și pe pagina de Facebook Artă pentru Viață . Repede! Este ultima săptămână în care se mai primesc aplicații.
Lili
Adevarul este ca eu ma mir destul de mult de se mai pot ridica unii dupa ce au cazut, nu ma refer neaparat la sportivi, dar stiu ca sunt unele lovituri care sunt mai mult decat dureroase..
Insa au tot respectul meu pentru foarta de care dau dovada.