6 lucruri pe care noi și Ianis Hagi le-am învățat de la Gheorghe Hagi
Rezultatele muncii lui Hagi se văd din nou și sunt valabile în orice domeniu.
Vouă vă vine să credeți ce istorie trăim? Începeau imaginile cu golul din 94 să se vadă din ce în ce mai pixelat pe televizoarele noastre ultra hașde încât aproape că uitasem complet cum e.
Mă uit la Ianis Hagi și-mi imaginez cele două mâini murdare de lut ale lui taică-su care modelează încontinuu de ani încoace, îndoind lucrarea doar cu transpirația muncii.
Tot ce au știut mai bine părinții lui a primit băiatul ăsta, e un iHagi X P30 Plus Pro 2080 GTX și cum mai vreți voi.
Ca să ajungă așa, ca să rămână așa, ca să continue și să crească așa au trebuit niște schimbări elementare de mentalitate:
1. Jucătorii tineri
Imaginați-vă un club de fotbal cu 25 de bărbați în toată firea, undeva pe la 30 de ani fiecare, în care vine un puștan talentat ce are tot viitorul în față. Mentalitatea românească: păi de ce să se ridice el și să-mi ia locul? dă-i peste picioare, scoate-i în evidență fiecare greșeală, dă vina pe el când pierdem
Asta a fost situația ultimilor 21 de ani (să zicem). Pile, relații, îmi aduc lângă mine doar pe cineva de care sunt sigur că nu mă dă afară imediat după.
2. Ambidextrie
Dă-i pase numai pe piciorul lui bun ca să nu greșească. Ca și cum celălalt picior nu-i al lui lăsat de la Dumnezeu. Ianis Hagi este primul jucător din lume care lovește mingea la fel de bine cu ambele picioare. Cornere, lovituri libere, pase lungi, orice.
Încearcă să vezi termenul ăsta de ambidextrie în afară cutiei. Degeaba ai niște mega idei dacă nu ești în stare să le și execuți. Sau mai simplu: degeaba te miri câte gunoaie sunt în natură dacă tu-ți arunci chiștocul de la țigară pe jos. Înțelegi?
3. Civilizație
Când mergi pe stadion nu înjuri pe nimeni. Mergi și-ți pui inima la dispoziția lor și-i iubești pe ai tăi necondiționat. Când cântă imnul celeilalte echipe aplauzi cum și ție ți-ar plăcea să-ți fie imnul aplaudat peste tot prin lume. Dacă sunt suporteri adverși aproape nu arunci cu coada de la steag după ei. Se numește respect, iar primul și primul și primul lucru pe care trebuie să-l respecți pe lumea asta este propria ta persoană. Ar trebui să te vezi într-o oglindă în timp ce huidui pe cineva. Arăți ca un babuin și e jenant.
4. Mândrie
Mândrie nu înseamnă să te bați cu pumnul în piept că respiri și că ești mamifer. Mândrie înseamnă să poți sta cu capul sus chit că înfrunți Anglia, Franța, Germania. Sunt medici români prin toată Europa. Sunt informaticieni români prin toată America. Ingineri. Actori. Profesioniști. Mândrie înseamnă să ajungi cu capul sus prin muncă, prin onoare, prin etică, prin educație. De exemplu, printr-o academie, adică o formă superioară de învățământ, iar în România este una singură pe fotbal acum, iar în câțiva ani va avea absolvenți la cel mai înalt nivel fotbalistic din lume.
5. Perspectivă
Pasele alea lungi și precise pe care le dă Ianis sunt rezultatul unei viziuni genetice. ACUM IMEDIAT nu se întâmplă nimic ce durează. Nici de bine, nici de rău. Totul necesită timp, răbdare și privirea imaginii de ansamblu. Au trebuit să treacă 30 de ani să scăpăm de comunismul PDSR-ului, iar pentru 29 de ani și 364 de zile din această perioadă am părut descumpăniți cu toții.
Când Hagi a început munca la Academie, iar în FRF s-a scăpat de mafie, toți mișulicii mironicii râdeau în batjocură. Care mai de care amuzanți închipuiți, crezând că dacă au dat un gol în curtea școlii în clasa a 7-a își pot da cu părerea despre fotbal ca să facă audiențe.
Exact cum munca lui își crește valoarea de la zi la zi, la fel și zilele lor prin presa românească și în anturajul sportului scad.
6. Echipă
Și cu asta închei. Băieții ăștia au trăit o experiență la Campionatul European U21 pe care n-o s-o uite toată viața. Toată viața. Vor rămâne prieteni, se vor revedea peste ani, vor munci împreună. Imaginați-vă grupul de Whatsapp și discuțiile cu sufletul pe masă din toată perioada petrecută în Italia.
Francezii îi zic homogénéité, și înseamnă structură unită. Structură unită care acum, de fiecare dată când va îmbrăca tricoul galben, va da orice să retrăiască această amintire.
Până și Simona Halep, care joacă singură pe teren, are o echipă în spate. Și noi, de acasă, fie că vrem sau nu, facem parte din echipa asta generală a sportului pe care-l privim. N-avem de ales. Și nu, nu-mi spune că te-ai uitat la meci sau te-ai interesat de vreo știre sau de vreun scor deși nu-ți pasă. Îți pasă, de aia ai făcut-o. Asumă-ți că-ți pasă și mergi înainte pentru că, împreună, ne așteaptă performanțe. Important e să crezi.
Astăzi, 27 iunie 2019, s-a format o nouă echipă națională, formată din milioanele de copii ai generației lui Hagi.