5 idei de reținut dacă vrei să fii mai bun la fotbal
Eu unul am terminat un liceu cu program sportiv. Clasele erau structurate pe sporturi, la etajul nostru aveam fotbal, handbal, canotaj și atletism. Foarte interesant sentiment, îmi vedeam colegii cum bat din picioare în timpul orelor, eram niște copii care abia așteptau soneria ca să se poată întoarce pe terenuri sau în sălile de sport. […]
Eu unul am terminat un liceu cu program sportiv. Clasele erau structurate pe sporturi, la etajul nostru aveam fotbal, handbal, canotaj și atletism. Foarte interesant sentiment, îmi vedeam colegii cum bat din picioare în timpul orelor, eram niște copii care abia așteptau soneria ca să se poată întoarce pe terenuri sau în sălile de sport.
Îmi amintesc anii în care competițiile erau la ordinea zilei, aveam meciuri peste meciuri, de multe ori cu echipe mai mari și mai puternice ca noi pe care nu credeam că le putem bate. Primul meci împotriva unui club de seniori a fost unic: adversarul meu direct avea dublul vârstei mele, îmi era frică să-l faultez ca să nu arăt lipsă de respect.
Dacă ești licean, ți se spune des, probabil, că parcurgi cei mai frumoși ani ai vieții tale. Da, e un clișeu, dar deloc departe de adevăr.
Dacă ești un licean care face sport, atunci, prietene, ești stăpânul lumii și te felicit.
Aș vrea să-ți las mai jos câteva idei pe care să le ai în minte dacă joci minifotbal, fotbal (sau orice sport de echipă), sper să-ți fie utile, să ți le reamintești în gând înaintea oricărui moment de cumpănă:
1. Odihna
Știu că ești tânăr și vrei mereu să ieși în oraș, să stai treaz până târziu și să faci cam orice îți trece prin cap.
Fă tot posibilul să te odihnești în noaptea dinaintea meciului. Tot posibilul. Altfel, a 2-a zi vei obosi mult mai repede, iar randamentul tău va fi undeva pe la jumătate. E păcat. Respectă-ți corpul și îți promit că mereu vei avea putere să îl împingi la limită.
2. Echipa
Nu-s multe persoane care cred în tine. Tu. Părinții tăi. Doi-trei prieteni. Cam atât. Nodul ăla din gât care te face să simți că poți face mereu diferența spre victorie e pozitiv. Urmează-l, dă tot ce ai, dar nu uita o chestie: la mini-fotbal (spre exemplu) efortul tău înseamnă 20% din echipă. Pe teren mare și mai puțin: 9%.
Nu căuta să faci sau compensezi munca celorlalți, n-o să reziști. Fă-ți treaba postului tău cu disciplină, încurajează-i pe ceilalți și rămâi concentrat până la final, indiferent de scor. Atât din relaxarea unei victorii la galop, cât și din înverșunarea unei înfrângeri categorice, apar cele mai multe accidentări. Play smart, echipa e mai importantă ca tine.
3. Mindset-ul
Știi momentele alea de după înfrângeri în care stai, dezamăgit, în vestiar și te învinovățești pentru tot ce-a ieșit prost? Alea nu-s lecții învățate, ci frustrări. Nu din înfrângeri înveți, astea-s povești de loseri, ci din acumularea de experiență prin cât mai multe meciuri, indiferent de rezultatul lor. Frustrările pot fi evitate într-un singur fel:
Păstrează-ți mindset-ul pozitiv în timpul meciului și, cel mai important, nu te enerva. Nervii apar când creierul nu mai primește suficient oxigen din cauza efortului depus. Apoi începi să ai reproșuri către colegi, să te cerți cu arbitrii, să faultezi imprudent și să iei decizii proaste în joc. Știi cum se vede de pe margine? Arăți ca un taur, roșu la față, cu ochii bulbucați și minte puțină.
Luciditate. Calm. Eficiență. Toate astea se traduc prin inteligență în joc și rezultate pe măsură.
4. Regulamentul
Specificul minifotbalului este unic. Oricât de talentat ai fi și oricâte goluri ai dat în jocurile amicale cu prieteni prin parcuri, doar dacă înțelegi pe deplin regulamentul unei competiții oficiale vei stăpâni mult mai bine jocul din punct de vedere tactic.
Nu e loc de mai mult de 2-3 atingeri. Majoritatea alergăturii se face doar pentru demarcare, goluri se dau foarte ușor în tranziție și pe contraatac, iar marcajul neapărat om la om. Nu reinventa fotbalul, riști să gafezi penibil. Dacă tot cauți să ieși în evidență, fă-o smart, printr-o evoluție ca la carte, e diferența dintre Eurosport și Eurosport Watts.
5. Fair-play
Toate tribunele din România sunt goale tocmai din acest motiv. Lumea s-a săturat să vadă golani care se ceartă pentru o minge, urlete, înjurături și comportament nesportiv. Joacă fotbal ca și cum în tribună ar fi mama ta, bunica, iubita și, dacă vrei, Dumnezeu.
La un moment dat, arbitrul o să fluiere finalul meciului și tu o să revii la realitate cu capul în pământ, regretând că te-ai comportat ca un ghiolban. Sportul e o sărbătoare, remember?
Luna mai aduce etapele regionale ale Cupei Coca-Cola între licee. Voi merge la Constanța, Oradea, Bacău și Tg. Mureș să văd meciurile, căutănd cele mai bune echipe și poveștile lor, unele demne de finalele de la București. În acest an, al 5-lea al competiției, campionii merg la Paris să susțină, pe viu, România la meciul contra Elveției.
Toate rezultatele pot fi aflate pe site-ul competiției, iar pentru a putea fi la curent cu evoluția turneului, te invit pe pagina de Facebook Cupa Coca-Cola.