25 de ani. De viaţă
Mi s-a dus prima treime de viață. Asta este. Așa merg lucrurile. Știu ce-a trecut și vreau să aflu ce urmează, ceva cu siguranță dintr-o zonă care mi-e încă străină. Nu știu dacă ce-am avut a fost mult sau puțin, ce știu e că m-a ajutat și sunt foarte recunoscător. Mă simt obosit, dar abia […]
Mi s-a dus prima treime de viață.
Asta este. Așa merg lucrurile.
Știu ce-a trecut și vreau să aflu ce urmează, ceva cu siguranță dintr-o zonă care mi-e încă străină.
Nu știu dacă ce-am avut a fost mult sau puțin, ce știu e că m-a ajutat și sunt foarte recunoscător. Mă simt obosit, dar abia aștept ziua de mâine.
De la ani în care n-am știut altceva în afară de fotbal și școală (mai puțin), la primul calculator cu internet, la iubita din clasa a 11-a care avea mereu bilete la teatru și până la cărțile lui Ioan Chirilă din primul an de facultate, copilăria a fost foarte mișto și nu mi-aș fi dorit-o altfel.
Va rămâne mereu regretul că n-am reușit să ajung fotbalist din ăla mare cum visam și eu și tata, dar am trecut peste asta. A reușit Max pentru mine și pentru toți colegii mei. Am crescut jucând fotbal împreună, iar el joacă la echipa națională acum. Îi mulțumesc și-o să-l urmăresc toată cariera lui ca și cum ar fi a mea.
Anul acesta, de ziua mea, s-au împlinit 25 de ani de viață și 5 ani de blog.
Blogul. Probabil cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată.
Nu știu dacă cele 25 de idei care urmează sunt datorită lui, dar cu siguranță se află toate, într-un fel sau altul, într-un articol sau într-o oportunitate pe care blogul mi-a adus-o.
1. Nu există adevărul absolut. Vei da peste mulți cretini, dar mai ales peste oameni mai deștepți ca tine. Ei o să-ți arate perspective diferite, dar niciodată adevărul absolut, pentru că așa ceva nu există. Tu trebuie să ai grijă să fii conștient de cât mai multe perspective și să le accepți pe toate.
2. Timpul tău este singura monedă de schimb pe care vrei s-o folosești. Îți simplific situația și-ți spun și ce tre’ să cumperi cu el. Dezvoltare personală. Suge toată informația din toate domeniile care-ți ajung în față.
3. Dacă mâine ar dispărea toți banii de pe planetă și nimeni n-ar mai avea nevoie de ei, ce-ai face să contribui la societate? Întreabă-te, află răspunsul și dă la schimb suficient timp în zona aia până când ești destul de bun încât să câștigi bani din asta, căci banii n-o să dispară în veci, iar tu o să mori de foame dacă o arzi visător.
Trebuie să fii foarte pasionat de domeniul tău de activitate. Astfel n-o să-ți trebuiască snooze în nicio dimineață, pentru că vei face totul din plăcere.
4. Cu cât crești în vârstă, cu atât prieteniile sincere se leagă mai greu. Fie pe tine te interesează ceva de la cineva, fie invers. E nasol. În copilărie împărțeam o ciocolată în 30 de pătrățele, să ajungă la toată echipa, și indiferent cât de cald era afară în zilele de august în care ne antrenam, făceam cumva și din doi litri de apă nu murea nimeni de sete.
Nu suntem prieteni numai pentru că zice Facebook și vreo trei check-in-uri asta. Fă mai mult pentru pretenii tăi. Mult mai mult.
5. Nimic nu e de nedescris.
6. Încearcă să fii cel mai prost om dintr-o cameră în care intri și cel mai deștept dintr-una din care ieși. Întră în cât mai multe camere, dar ai grijă să fii invitat acolo.
7. Tratează femeile exact cum ai vrea ca un bărbat să o trateze pe fiica ta. Tratează-i pe cei mai proști ca tine așa cum ai vrea să te trateze pe tine cei mai deștepți.
8. Știu că e greu de crezut, dar toți oamenii au suflet bun. Poate că nu-l arată în ceea ce te privește, dar chiar au. Un adevăr rușinos e înzecit mai bun decât o minciună elaborată. Nu fi porc. Recunoaște și asumă-ți gherla, apoi fă tot ce poți s-o repari și să înveți din ea. Suntem oameni. Așa merg lucrurile.
9. Nu lua nimic prea în serios, cu atât mai puțin părerea ta despre orice. Poate doar dacă Rusia amenință cu vreun război nuclear. Asta chiar ar fi nașpa.
10. Iubește problemele rezolvabile.
11. Decât să mănânci un căcat singur, mai bine un cozonac cu prietenii. Alege-i bine și ține-i aproape. Anturajul, oricât de clișeic ar suna, contează enorm. Enorm. E-norm.
12. Ferește-te de femeile care nu-și publică numele de familie pe Facebook.
13. Am mâncat covrigi cu Cola cu zilele, dar am ajuns și-n hoteluri și situații pe care nu mi le-aș permite prea curând. Am sărit cu parașuta. M-am murdărit pe cele mai curate haine pentru un copil sau un câine prietenos. Am prieteni bogați, dar cu la fel de mult păr alb ca mine. Am avut datorii mari, dar am și irosit multe resurse. Nevoia te împinge înainte.
Nu e despre bani. Dacă te lamentezi că nu ai suficienți, nu rezolvi nimic. Grijile, în general, sunt ca sarea pe rană.
E valabil cu orice problemă mică sau mare pe care o ai. Dacă o conștientizezi și totuși nu faci nimic ca s-o rezolvi, nu mai poți da vina pe univers.
14. Folosește diacritice.
15. Dacă critici doar pentru că poți, ești cretin. Orice poveste are perspective pozitive, trebuie doar să te uiți din unghiul potrivit.
16. Nu e nevoie să pleci din țară. România are oameni incredibil de mișto peste tot, oameni cu care poți lucra și de la care poți învăța cât în nicio școală.
17. La 20 de ani am făcut primul credit. La 22 pe al doilea. Ferește-te de bănci.
18. În fiecare săptămână, încearcă să suni un om cu care n-ai mai vorbit demult și care te-a ajutat cândva. Poate fi profesorul de sport, colegul de grupă de facultate care ți-a povestit cum e să trăiești la curte cu 7 frați mai mici, instructorul de inot care te-a ajutat să-ți depășești frica de apă sau fata de care ți-a plăcut când n-a fost timing-ul potrivit.
”Voiam să văd ce mai faci.” e suficient.
În același timp, dacă pe tine nu te sună nimeni, fă ceva și schimbă asta.
19. De fiecare dată când am avut un moment de cumpănă, fie l-am scris, fie l-am povestit cuiva, fie amândouă. Încearcă să fii omul la care se poate veni cu o problemă, fără să judeci. Și tu ai căcaturile tale.
20. Reamintește-le periodic părinților tăi că ești bine și fericit. Ei n-au alte griji mai mari în afară de ale tale, așa că mai citește o dată punctul 13.
21. Nu gira nimic în care nu crezi, fii respectuos și nu jigni niciodată. Pe nimeni. Tolerează și iartă, uită dacă e nevoie. La finalul zilei trebuie să te poți privi în oglindă drept și să poți pune capul pe pernă împăcat.
22. Include mult umor în viața ta, mai ales autoironie. Sarcasmul e singura armă pe care o ai atunci când se termină rațiunea.
23. Ai încredere în cei de lângă tine până la proba contrarie. Te salvezi de multe ”ce-ar fi fost dacă?”, chiar dacă o s-o iei în barbă. Și-o s-o iei de multe ori. Așa merg lucrurile.
24. Dacă te uiți în urmă și îți vine să faci altfel chestii prin care ai trecut, să știi că e ok. E semn de progres.
25. Am trei oameni cărora vreau să le mulțumesc, acum, uitându-mă în urmă. Primii trei, dintr-o listă lungă, oameni pe care n-o să-i uit niciodată.
Ioana Macoveiciuc – Eram în facultate și Ioana m-a angajat editor la revista Zile și Nopți. Am învățat ce înseamnă scrisul pentru public și am câștigat primii bani din altceva în afară de fotbal.
Cristina Bazavan – Cristina m-a pus, efectiv, să-i trimit tot ce scriam pentru blog pe e-mail, în fiecare duminică, timp de câteva luni. Îmi corecta textele și-mi arăta unde greșesc, din orice puncte de vedere: sintactic, morfologic și jurnalistic.
Bobby Voicu – M-a angajat când nu știam prea multe despre ce îmi doresc să fac. Perioada petrecută văzând cum gândește mi-a deschis niște supape pe care nici nu știam că le am, unele pe care le folosesc acum în orice. Găsește și tu un Bobby al tău.
Se termină cel mai bun an de până acum, dar în același timp și cel mai prost, pentru că mă raportez doar la viitor.
Ca orice alt articol pe care l-am scris vreodată, îl pun aici, în primul rând, pentru mine. Sper să-ți fie de folos și ție.
Să fii fericit și liber! Doamne Ajută!
http://instagram.com/p/wnKObPlZAI/?modal=true
Natural
La Multi Ani si spor(t) in continuare!
Tot un Toma
Iti multumesc pentru aceste sfaturi, le voi citi mereu. Pentru mine sunteti un model, multumesc, apreciez mult! Mult noroc in continuare si nu va lasati de scris, sunteti un maestru si un model de urmat! Respectul meu!