17 steme frumoase ale cluburilor de fotbal pe care nu le ştiai
[D]upă ce m-am uitat la sute de sigle ale echipelor de fotbal, unele cunoscute, altele pe care acum le-am văzut pentru prima dată, am făcut o selecție în care am încercat să adud ce mi s-a părut mai inedit. Chit că este o selecție alcătuită exclusiv pe calitatea creativă a stemei, am încercat să adaug […]
Am omis logo-urile pe care le știe toată lumea. Poate că și Arsenal sau AS Roma sau Malaga au loc aici, dar așa n-aș fi adus niciun plus subiectului. Așadar:
Austria Salzburg
În 2005, atunci când Red-Bull a hotărât să sponsorizeze masiv echipa locală din Salzburg și s-o redenumească, un grup de nostalgici a format o nouă echipă cu numele vechi, Austria Salzburg, pentru a păstra tradiția. Frumos.
Echipa a promovat an de an de la fondare, mai puțin sezonul trecut. Joacă mândri, pe stadionul lor de 1600 de locuri, în liga a 3-a din Austria.
Logo-ul seamănă cu cartonașele pe care le colecționam prin 96-98 în cataloagele Panini. Cel puțin mie asta îmi transmite.
Panetolikos F.C
Aici și-a început cariera Stratos Apostolakis, omul cu cele mai multe selecții în naționala Greciei (96 – în momentul landmark-ului era record, între timp a fost depășit). Clubul tocmai a retrogradat din Superliga Greciei sezonul trecut, dar faptul interesant e altul.
În sezonul 2010, atunci când au promovat în Superliga, au stabilit un nou record de puncte pentru campionatul Greciei. 75 în 34 de meciuri (10 victorii în deplasare din 23 posibile).
Logo-ul e grecesc get-beget, m-a atras acest personaj rudă cu Hercule.
Randers FC
În 2009 și 2010, clubul danez a câștigat trofeul UEFA pentru Fair Play, primind automat un loc în calificările pentru Europa League. La finalul sezonului 2010, Randers a retrogradat din prima ligă, deși a reușit să treacă două tururi preliminare EL. În anul următor au promovat la loc, iar de atunci se luptă pentru locul doi cu contracandidatele directe Nordsjaelland, Alborg și Odense.
Fanii echipei sunt numiți The Blue Horses și se strâng undeva în jurul numărului 10.000 la meciurile de acasă. Pe cât se simplu desenată este sigla, pe atât de sugestivă.
Maritimo Funchal
Probabil îi știți din grupele sezonului trecut de Europa League. C.S Maritimo este un club în toată regula, cu secții de volei, handbal sau baschet.
Orașul Funchal, de pe insula autonomă Madeira a Portugaliei, are trei echipe. Maritimo, Nacional și União. Acum ceva ani a exista o propunere de a fuziona, dar fanii lui Maritimo s-au opus. Rivalitatea dintre ei și fanii Nacional depășește granițele terenului. Dacă fanii Nacional sunt cei din clasa ”superioară” care caută dezvoltarea economică a portului și a arhipelagului, suporterii Maritimo sunt în mare parte din clasa muncitoare, o categorie mai conservatoare care nu prea vrea să iasă din zona de comfort.
L-au avut și ei pe Becali-ul lor. Guvernatorul regional în funcție s-a folosit cu spor de C.S Maritimo pentru a câștiga capital de imagine. Pentru o perioadă a jucat aici și Pepe, fundașul lui Real Madrid.
Această regiune este cea mai vestică parte a Uniunii Europene și, după cum probabil v-ați dat seama, trăiește dintr-o economie bazată pe transport maritim, pescuit, turism, cam tot ce ține de-o însulă în care e cald două treimi din an.
La Louviere
Cel mai notabil lucru legat de acest club belgian este scandalul mafiei pariurilor din 2006. O parte din jucători, dar și managerul echipei de atunci, Gilbert Bodart, au acceptat bani de la un businessman din China pentru a pierde câteva meciuri. Lucrurile au scăpat de sub control, clubul a terminat pe ultimul loc în acel an de primă ligă belgiană, iar managerul și-a dat demisia.
Numele popular al echipei este Les Loups (Lupii), aici a jucat și românul Marius Mitu, iar cel mai important trofeu al clubului este Cupa Belgiei din sezonul 2002-2003.
Cred că am o slăbiciune pentru siglele care conțin forme de animale. Tot acest aspect m-a atras în a alege RAAL La Louviere ca parte din selecție.
Leicester City
Vulpile au fost fondate în 1884. Acum aproape 130 de ani. Sunt asociați cu brand-ul de chips-uri Walkers (stadionul s-a numit Walkers Stadiun până acum câțiva ani), cu royal blue & white, culorile pe care le poartă de mai bine de un deceniu, iar cel mai important trofeu câștigat a fost Cupa Ligii în 2000.
Începând cu 1941, la fiecare meci, intrarea jucătorilor pe teren este acompaniată de Post Horn Gallop, un pasaj triumfător de trompetă pe care, eu unul, aș vrea să-l aud cât mai curând la un meci de Premier League. Leicester e pe locul 3 în Championship acum. Poate, cine știe, chiar de sezonul viitor.
Kastrioti Kruje
75% dintre acțiunile acestui club sunt deținute de Albansport, distribuitorul exclusiv adidas din Albania. Fondat în ’24, apoi refondat în ’49, a reușit să promoveze în prima ligă în 2009, iar de atunci caută să câștige campionatul.
Seamănă puțin cu-n dac personajul de pe stemă, cred ca ar merge și la o echipă de la noi o astfel de abordare. Albaniei i-a fost recunoscută îndependența în 1912, după ce, de-a lungul istoriei, a avut și ea partea ei de poveste cu Imperiul Otoman și alte popoare cuceritoare ale zonei.
Pennarossa
Chiesanuova este numele orașului din San Marino unde joacă Penele Roșii (tradus mot-a-mot). Anul trecut au terminat pe 4 în campionatul național. Doar în 2004 au reușit să câștige trofeul intern și apoi să piardă onorabil, în primul tur al calificărilor pentru Cupa UEFA, împotriva bosniecilor de la FK Zeljeznicar după 1-5 acasă și 0-4 în deplasare.
Irelevant până la urmă, nu? Mie mi-a placut stema lor, e simplă și elegantă.
New England Revolution
Își joacă meciurile de acasă pe Gillette Stadium din Foxborough, Massachusetts, o arenă de aproape 70.000 de locuri.
Proprietarul echipei mai deține și New England Patriots, echipa de fotbal american. Performanțe notabile n-ar fi, ei n-au mai prins nici playoff-ul în ultimele trei sezoane. Ce-i de reținut este că Walter Zenga și-a încheiat cariera de portar și și-a început-o pe cea de antrenor aici, în sezoanele ’97-2000.
Foarte frumoasă stemă, sunt curios dacă au avut ceva probleme cu cei de la adidas și UCL legate de copyright.
FC Nordsjaelland
Ne întoarcem în Danemarca, la o nouă stemă cu siluetă de animal. Campioana en-titre a Danemarcei joacă sub denumirea actuală din 2001 încoace și mai are în palmares și două Cupe.
Stadionul lor are 9800 de locuri pe scaune și 300 în picioare (sunt curios cum vine asta), iar porecla dată de fani este The Wild Tigers.
Fotbalul scandinav mereu a contat pe plan european, dar dacă, până acum, vorbeam doar de echipele lor naționale, iată că avem ceva mișcare și la nivel de cluburi. Prezențe consistente în UCL și EL, iar la cum nordicii au bunul obicei de la face planuri pe termen lung, sunt convins că vom mai vedea lucuri bune de la ei.
Millwall FC
Dacă aș locui în Londra, mi-ar fi teribil de greu să aleg echipa pe care s-o susțin. Sunt o sumedenie de tradiții, culturi și povești legate de zecile de cluburi de fotbal ale zonei, încât un campionat local, de sine stătător, cred că ar fi destul de atractiv încât să nu mai depindă de altceva.
Milwall există de 127 de ani în sud-estul Londrei și este recunoscută pentru rivalitatea cu West Ham. Huliganii sunt ca-n filme, mereu supărați. Probabil au și de ce, ținând cont că echipa nu prea a văzut Premier League-ul la față în ultimele decenii.
Sunt porecliți The Lions, însă nu de multă vreme. Li se zicea The Dockers datorită meseriei pe care o practicau mulți dintre suporteri la începutului secolului trecut.
Au câțiva fani celebri, printre care Denzel Washington, Gary Oldman sau Daniel Day-Lewis și să nu-l uităm pe cel mai important jucător care le-a purtat tricoul, Teddy Sheringham.
FC Milano Kumanovo
Și eu, ca și voi, am auzit despre această echipă de curând. Sunt din Macedonia, joacă în a doua ligă națională după ce au retrogradat în 2010, deși în precedentele două sezoane au terminat pe locul doi. Cum ar zice bancul, probabil li s-a îmbolnăvit arcașul.
Orașul are undeva la 70.000 de locuitori, iar stadionul 5000 de locuri. M-a atras stema, deși poate c-ar arăta mai bine fără banda albă orizontală.
Sheriff Tiraspol
Echipa etalon a frățiucilor noștri di piesti Prut. Au câștigat Divizia Națională de 11 ori în ultimele 12 sezoane, dar încă n-au prins grupele Champions League.
Momentan sunt antrenați de Mihai Stoichiță, un manager care, pentru mine, nu e în raftul de sus. Un sigur român în lot și, culmea, niciun rus.
Echipa este sponsorizată de firma de securitate Sheriff, firmă patronată de-un fost KGB-ist pe nume Viktor Gushan care investește la club de aproape două decenii. Rivalii lor sunt FC Tiraspol, dar duelul se simte mai mult în rândul suporterilor, căci pe teren nu prea. Și suporterii FC Tiraspol au o cerință din seria „Basarabia e pământ românesc” numai că ei vor independență sub steagul Transnistriei. Altă mâncare de pește.
Leixoes SC
Pentru ei m-am oprit la un model mai vechi de stemă. Cea nouă arată cam la fel, cu ceva diferențe la culori. Leixoes este un club portughez care împlinește 100 de ani în curând. Li se spune Os Bebes sau Herois do Mar, în traducere Bebelușii sau Eroii Mării.
Mai au divizii de înot, biliard, karate sau volei și joacă în prima ligă portugheză din 2007 încoace. Singurul trofeu al clubului este Cupa Portugaliei din sezonul 60-61, atunci când învinsa a fost FC Porto. O amintire frumoasă pentru un oraș cu 45.000 de locuitori, așa cum este Matosinhos. Oare se umple vreodată stadionul lor de 16.000 de locuri?
Lyngby FC
Probabil cea mai frumoasă stemă a unei echipe de fotbal pe care am văzut-o vine din Danemarca. Trebuie să recunosc că nu știam mare lucru despre ei, dar cu ocazia asta m-am pus la curent. Dacă echipa de seniori n-are cine știe ce performanțe (două campionate și trei cupe, dar sezonul trecut a retrogradat din prima ligă), aflați că echipa lor de Old Boys, acolo unde joacă Michael și Brian Laudrup, este cea mai bună din țară.
Clubul a avut mari probleme financiare de-a lungul istoriei de 97 de ani, trecând prin câteva falimente. Lotul are în componență exclusiv jucători danezi (vă spuneam despre planurile lor pe termen lung pentru creșterea pepinierei), excepție o face doar un jucător german împrumutat de la Hertha BSC.
Poreclele lor sunt The Vikings și The Royal Blues, iar eu menționez din nou stema, una foarte reușită. Să sperăm că vor reuși să promoveze la loc. Ținând cont că politica lor pe termen lung este de viitor, n-ar trebui să aibă probleme.
Swansea City AFC
Sigurul club din Țara Galilor care joacă în Premier League a împlinit 100 de ani de existență în 2012. Are o istorie foarte frumoasă care a început în 1912, plină cu detalii inedite. De exemplu, Wilfred Milne, jucător de bază al anilor 30, a reușit primul său gol pentru echipă în meciul cu numărul, cât credeți, 501.
În 1977, Harry Griffiths, care până atunci fusese jucător al echipei, a devenit antrenor și a început cursa pentru promovarea în liga a 3-a. După un tur de campionat în care echipa a mers ceas, acesta a demisionat, iar cu un meci înainte de finalul campionatului, atunci când Lebedele și-au asigurat promovarea, Griffiths a murit făcând atac de cord.
În 2005 s-au mutat pe noul lor stadion, Liberty, iar în 2011 au promovat în Premier League și au dat antrenorul lui Liverpool, Brendan Rodgers. L-au înlcouit cu legenda daneză Michael Laudrup, manager care a reușit să termine primul sezon de Premiership pe locul 11, cu un profit de aproape 15 milioane de lire sterline.
O echipă frumoasă c-o istorie lungă, cam ca toate cluburile de tradiție din Marea Britanie.
Vitoria Sport Club
Vitoria de Guimares este unul dintre cluburile care contestă supremația big three din Portugalia (Porto, Sporting, Benfica) alături de FC Braga, culmea, echipa lor rivală.
Au un stadion nou și frumos de 30.000 de locuri pe care-l umplu două treimi meci de meci, fiind una dintre echipele cu cei mai mulți suporteri la meciurile de pe teren propriu din Primeira Liga din Portugalia.
Li se zice Conquistadores, probabil așa se și explică soldatul de pe stema monocrom, una foarte reușită. Sezonul trecut de Europa League au fost eliminați în preliminarii de Atletico Madrid (parcă înfrângerea e mai puțin dureroasă când te bate câștigătoarea trofeului), iar în Cupa Portugaliei au pierdut în finală, acest lucru fiind la a 5-a repetare pentru Vitoria. Un pic cam ghinioniști.
Acestea fiind zise, sper că ați ajuns cu răbdare până aici și nu v-am pierdut pe drum.
Vă arăt și câteva sigle mai vechi ale echipelor actuale, sigle care au fost înlocuite în timp.
Chelsea
FC Groningen
Newcastle United
Cam atât. Aveți și voi sugestii?
Anne-Marie
Am trei preferate! Leixoes, New England și Nordsjaelland! Old schoolish, așa
Toma
Highschool spirit!
Cristi
am o sugestie . cauta emblemele vechi ale lui Arsenal :))