Relaţia mea cu jocurile PC e una ce are mare vechime. Eram în clasa a 4-a (1999) când tata a adus acasă un Pentium 1, de 166 Mhz, cu 16 Mb de RAM şi cu placă video de 2 Mb. Era cel mai puternic calculator din oraş.

Primele jocuri pe care mi le amintesc sunt Red Alert, Fifa 98 şi Tomb Raider. Pe vremea aceea locuiam la bunica mea în timpul săptămânii, iar acasă mergeam doar vineri după şcoală. Părinţii mei erau ocupaţi şi mereu pe drumuri, iar pe deasupra, bunica locuia foarte aproape de şcoala mea.

Drumul spre casă, vineri după-amiază, era plin cu entuziasm. Îmi făceam planuri despre ce urma să mă joc, despre golurile pe care urma să le dau la Fifa, despre strategia de la Red Alert.

Apoi am descoperit plăcerea sălilor de calculatoare. Prietenii mei din Piatra Neamţ care citesc asta ştiu la ce mă refer. Sala Best de pe şoseaua de centură, acolo unde am dat de Quake 2, Atomic Bomberman, Diablo, Starcraft, iar mai apoi Syntax-ul din centru, unde am continuat cu Counter Strike, Quake 3, Diablo 2, Need For Speed Underground.

Timpul meu se împărţea între antrenamente, şcoală şi jocuri, fix în această ordine. Când am început să merg în sălile de calculatoare, o oră costa 8000 de lei, iar un abonament de 10 ore era 50.000 de lei.

Eram şmecher, mergeam şi ceream bani şi de la mama şi de la tata. De fapt, nu le ceream bani, le ceream ore de jocuri. Tata îmi dădea de două ore, mama de două ore, iar cu ce bănuţi mai aveam eu pentru dulcuri, obişnuiam să stau jumătate de zi într-o sală de jocuri. Mi-am făcut mulţi prieteni acolo și am cunoscut astfel tot felul de persoane, nu numai puștani cu prea mult timp liber.

Cu toţi banii pe care i-am dat în toţi acei ani, probabil mi-aş fi făcut propria sală, dar în general mie îmi lipsește simţul valorii banilor, iar lucrul asta mă dezavantajează și-acum.

Apoi a venit 2006, an în care părinţii au cumpărat un PC acasă, cu tot cu conexiune la net. Coincidenţa sau nu, acest eveniment s-a suprapus cu vara şi cu o accidentare pe care o sufeream la şold. Pentru două săptămâni, singurul drum pe care-l făceam afară din casă era la clinică unde făceam fizioterapie şi masaje cu ultrasunete pentru şoldul rănit.

Colegii de echipă au făcut imediat legătura, iar în ziua când m-am întors la antrenamente, după câteva săptămâni, mi-au spus încă de la intrarea în vestiar:

– Salut, Tomiţă! Ce faci, ai venit la antrenamente? Ţi-a picat, în sfârşit, netul?

Un an mai târziu, fotbalul începea să devină o treabă serioasă, a venit un transfer la Inter Curtea de Argeș, aşa că timpul nu mi-a mai permis să fiu gamer, deşi pasiunea a rămas, chiar şi acum, când am avut perioade în care nopţile mi le petrec jucând Diablo 3 sau alte RPG-uri captivante.

Marele farmec al jocurilor pe calculator în rețea e networking-ul. Joci împotriva altora ca tine, poate chiar prieteni. E o competiție, se fac clasamente, până la urmă te distrezi și te și validezi social (dacă simți această nevoie).

Bloggers Lan Party – ediţia 1

Așa mi-a venit ideea unui lan party. Singura modalitate prin care evitam tevatura și complicația organizării ad-hoc al unui astfel de eveniment era găsirea unor parteneri. N-am ezitat și-am scris o prezentare: Bloggers Lan Party, ediția 1.

Echipa Romtelecom n-a stat mult pe gânduri și m-a susținut de la bun început. Știam că dacă este cineva care să-mi poată pune la dispoziție o locație și-o conexiune optimă, ei erau. Așa s-a și întâmplat. Brici! În ziua când s-a întâmplat toată logistica, echipa Romtelecom a stat cu mine până la ora 02:30 dimineața, să mă ajute să termin de instalat toate kit-urile pe toate sistemele.

Altă chestiune care era vitală: calculatoarele. Dacă ar fi venit fiecare cu configurația proprie, cu siguranță ar fi fost probleme. Cabluri, kit-uri de instalare, compatibilitate, setări. N-a fost nevoie. Maguay a acceptat propunerea și a montat 23 de sisteme optime, așa cum mi le-am dorit. Ar fi montat și mai multe și mai performante, era destul doar să le cer asta.

Apoi au venit partenerii desert, ca să spun așa. Cei care au pus cireașa pe tort: Toshiba și ROCCAT. Pe lângă foarte consistentele premii pe care le-au oferit, cele două brand-uri adăugat un plus de valoare, începând cu micul colet pe care participanții l-au primit cu câteva zile înainte de eveniment și terminând cu showcase-urile de la eveniment, acolo unde atât Toshiba și ROCCAT, dar și Maguay au avut la display produse incredibil de performante și scumpe pe care bloggerii prezenți le-au putut încerca.

Eu, de exemplu, am participat la Bloggers Lan Party de pe un Toshiba Qosmio x870, cel mai performant laptop de gaming al brand-ului (căruia o să-i dedic un articol separat), iar ca accesorii am avut ROCCAT ISKU – Illuminated Gaming Keyboard și ROCCAT KONE XTD – Max Customization Gaming Mouse.

No strings attached, BenQ a plusat cu-n monitor de gaming pe care, recunosc, mi-aș fi dorit să-l câștig eu; GL2750HMiar Ubisoft mi-a spus să-mi fac drum pe la sediul lor, acolo unde mă așteptau două cutii, una cu 25 de copii de Assassin’s Creed 3 și una cu 25 de copii de Far Cry 3, un joc care nici măcar nu este lansat încă. Imagine that!

Cu o zi înainte de a ne întâlni la Romtelecom Training Arena pentru a monta sistemele și pentru a instala jocurile, am realizat că singura modalitate fezabilă prin care puteam asigura rețelistica celor 24 de calculatoare era wireless. PC Garage a sărit imediat în ajutor cu 24 de dongle-uri wireless, 17 de-un fel și 7 de-un altul, pentru că stocul lor nu se aștepta la o asemenea cerere. Cu alte cuvinte, PC Garage și-a golit stocul de adaptoare wireless ca să ajute 24 de bloggeri să se joace Counter-Strike de ziua națională. Merită mulțumiri? Goes without saying.

Ca să întregesc învierea senzațiilor de pe vremea când fiecare dintre noi mergea, mai mult sau mai puțin, în sălile de net, am ales jocuri vechi, clasice, dar la care toată lumea avea dexteritatea deja formată, după cum avea să arate clasamentul strâns. Counter Strike 1.6, la care David, Ariel, Andu sau Alex Cîrstea m-au surprins plăcut, Quake 2, la care toată lumea făcea strafe ca-n vremurile bune, și Call of Duty 2, acolo unde Etherfast și-a etalat reputația de gamer cu peste 200 de jocuri cumpărate în contul de Steam.

A durat puțin peste 10 ore, sper că toată lumea a plecat acasă fericită. Vă las cu un clip de un minut care însumează ce s-a întâmplat la Bloggers Lan Party, iar apoi puteți accesa link-uri de mai jos ca să citiți impresiile celor prezenți. Ne auzim pentru ediția a doua! Fotografii multe sunt pe Facebook.

YouTube Preview Image